17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieSute de mii de miei româneşti bio pleacă la export

Sute de mii de miei româneşti bio pleacă la export

Direcţia Sanitar-Veterinară Bistriţa-Năsăud a examinat şi certificat până la finalul lunii martie, pentru export spre ţările europene, aproape 24.000 de miei şi peste 160 de tone de carne de ovine şi caprine.

Exporturile de miei din Bistriţa-Năsăud, principalul exportator din Transilvania dinaintea Sărbătorilor Pascale, se menţin la un nivel scăzut şi în acest an, la o treime faţă de anul 2016. În 2017, exporturile au scăzut semnificativ, de la 90.000 de miei exportaţi la doar 20.000, anul acesta fiind exportaţi până la 31 martie 23.846 de miei.

Majoritatea mieilor din Bistriţa-Năsăud au ajuns în Italia, 11.755 de capete, alte exporturi fiind făcute către Grecia – 4450, Bulgaria – 3549, Croaţia – 2433 şi Germania – 1659. Conform Direcţiei Sanitar-Veterinară Bistriţa-Năsăud, statele arabe au preferat anul acesta să importe din judeţ carne de ovine şi caprine, în Oman ajungând peste 100 de tone. În Sri Lanka au fost livrate peste 23 de tone de carne de miel, în timp ce în Italia au fost timise peste 33 de tone. 

Exporturi masive spre ţările vest-europene 

“Anul acesta mieii s-au vândut la export cu 10 – 11 lei dar majoritatea au mers spre ţările europene catolice care sărbătoresc Paştele. Spre ţările arabe vor merge miei abia din luna mai, de atunci ei încep să importe animale pentru praznicul pe care îi au ei în luna august. Din păcate situaţia e complicată şi la ei, a căzut puterea de cumpărare şi la ei din cauza războaielor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Cîmpian, citat de Mediafax.

Din Sibiu, peste 7.000 de miei ecologici, din comuna Vurpăr, au plecat către ţări precum Spania, Grecia şi Italia înainte de Paştele Catolic. Oierii pregătesc încă un export, care va merge către Iran şi Irak.

Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr, a declarat corespondentului Mediafax că vânzarea mieilor a mers foarte bine anul acesta, comparativ cu anii care au trecut. În plus, mulţi miei au fost ceruţi la export.

”Noi, aici în Vurpăr, creştem oile ecologic. Am trimis înainte de Paştele Catoloc 8 tiruri de miei către Grecia, Italia, Spania. Preţul nu e foarte mare, că vin en gross-iştii şi îi iau, dar suntem mulţumiţi că nu rămânem cu ei. A mers foarte bine vânzarea şi de Paştele nostru. Noi suntem mulţumiţi că oamenii cumpără marfa noastră”, a spus Dragomir. Potrivit acestuia, un alt export de miei va pleca în vară, către Iran şi Irak.

”Acum îngrăşăm ce mai avem. În Iran şi Irak mai trimitem la vară, dar acolo cer miei graşi, frumoşi. Ne-om descurca, că de-aia suntem oieri. Oamenii nu sunt interesaţi neapărat că noi creştem oile pe păşuni ecologice, ei cer miei”, a spus preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr.

În cadrul Asociaţiei care creşte în judeţul Sibiu oi pe păşuni neatinse de pesticide sunt înscrişi mai mulţi crescători, care au, în comun, peste 15.000 de mioare.

Din judeţul Gorj, 1.400 de miei vor ajunge în ţările arabe.

Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţ, a declarat că, la vară, va vinde peste 1.400 de miei în ţările arabe. Anul trecut, străinii au plătit 8,5 lei pentru fiecare kilogram de carne.

“Deocamdată, arabii nu au luat decât noatenii din anii anteriori, din 2017. Urmează, discuţiile încă nu sunt finalizate, ei îmtotdeauna aşteaptă să vadă ce rămâne după Paşte, se interesează şi ei, îşi fac un bilanţ, apoi stabilesc preţurile. În luna mai se ştie clar preţul. Nu ştiu dacă e un an mai bun ca anul trecut, a mai rămas marfă şi de anul trecut, care nu a plecat nici până în momentul de faţă, mai este marfă în ţară foarte multă de anul trecut. Gorjul i-a cam dat”, a spus Cherciu.

Acesta a adăugat că pregăteşte 1.400 de miei pentru ţările arabe: ”Eu îi bag pe îngrăşătorie undeva în luna iunie, iulie îi dau la arabi, în jur de 1400 de miei. În Gorj au fătat oile târziu, nu pleacă mieii aşa oricum. După 20 mai încep să-i recolteze, să-i ducă pe ferme, recoltează de la fermieri şi pleacă pe ferme de carantină, unde stau o lună. De obicei, eu trimit unde e preţul cel mai bun. Anul trecut am dat 1200 de miei în ţările arabe, spre Siria, în părţile acelea. Despre preţuri nu putem vorbi de la un an la altul, pentru că nu se ştie ce rămâne. Anul trecut s-a lucrat mult pe Turcia. Mai întâi se sacrifică în pieţe, de Paşte, vedem ce rămâne”.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă