21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieUtilizarea glifosatului, limitată treptat în următorii 4 ani. Nu și în România

Utilizarea glifosatului, limitată treptat în următorii 4 ani. Nu și în România

Dată fiind miza de miliarde de dolari pe care o reprezintă glifosatul (atât pentru industria chimică, cât și pentru agricultură), părerile pe această temă sunt foarte împărțite chiar și în interiorul statelor din vestul Europei. Zilele trecute, ministrul federal german pentru Mediu și conservarea naturii, Svenja Schulze, a solicitat înființarea unor zone “de compensare” fără pesticide, eliminarea treptată a utilizării glifosatului până în 2022 și o dată obligatorie de la care acesta va fi eliminat. “Dorim să progresăm în acțiunea de eliminare treptată a glifosatului și să avem o dată certă de încheiere a folosirii lui”, a declarat Schulze, la Berlin. Ea a adăugat că nu s-a găsit încă un înlocuitor pentru glifosat.

UE a aprobat utilizarea erbicidului până în decembrie 2022, astfel că o interdicție totală în utilizarea lui nu este posibilă până atunci. Cu toate acestea, Schulze a spus că există intenția de a limita utilizarea în zone sensibile, cum ar fi cele de apă. Acest lucru se va face prin modificarea procesului de aprobare a pesticidelor și prin stabilirea de zone protejate. Agenția Germană de Mediu va transmite acum primul aviz condiționat pentru utilizarea substanțelor care conțin glifosat către Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii.

Potrivit Svenjei Schulze, deși glifosatul va fi complet interzis doar din 2023,  agricultorii din Germania vor mai putea pulveriza erbicide de acest tip, începând cu 2020, doar dacă vor lăsa 10% din teren netratat, ca zonă de compensare. Ordinul privind utilizarea produselor fitosanitare ar trebui modificat în consecință, a spus ministrul.

Această inițiativă a deranjat-o pe ministrul german al Alimentației și agriculturii, Julia Klöckner, notează Der Tagesspiegel. Ea a declarat că există un acord general cu privire la obiectivul de a reduce utilizarea glifosatului. “Nu ajută să punem încă o dată în discuție responsabilitățile care au fost deja reglementate”, a spus Klöckner, care a prezentat un plan-cheie pentru reducerea erbicidelor în luna aprilie. Conform documentului, oamenilor de rând nu li se va mai permite să pulverizeze glifosat, iar agricultorii o vor putea face numai în anumite condiții. În ultimii cinci ani, utilizarea glifosatului a fost redusă cu o treime, a subliniat ministrul german al Agriculturii. 

 

Agenția germană de mediu: Glifosatul, distrugător 

Glifosatul distruge plantele și, prin urmare, distruge sursele de hrană și mediul natural al multor specii de insecte și păsări, printre care fluturii și ciocârliile, a afirmat Maria Krautzberger, președintele Agenției germane pentru mediu. Declarațiile sale au fost respinse de Bayer, proprietarul companiei Monsanto, cel mai mare producător mondial de glifosat. „Din păcate, dezbaterea despre glifosat în Germania este mânată mai degrabă de interese politice decât de dovezi științifice solide”, a spus Helmut Schramm, directorul executiv al Bayer CropScience Deutschland, citat de Der Tagesspiegel.

El a adăugat că fără acest erbicid, combaterea buruienilor ar fi mai dificilă, mai puțin durabilă, iar fermierii ar trebui să ardă miriștile, fapt care dăunează pământului și biodiversității. În plus, pierderea dreptului de utilizare a glifosatului ar conduce la dezavantaje competitive suplimentare pentru agricultorii germani, în raport cu concurența europeană și internațională. Glifosatul a fost o „resursă sigură, eficientă și stabilă pentru agricultori, care le-a asigurat recoltele”, a subliniat Schramm.

În iunie, gigantul Bayer a preluat compania Monsanto, cel mai mare producător de glifosat din lume, iar acum se confruntă cu numeroase procese în SUA, în privința unor presupuse riscuri de cancer. Glifosatul a intrat pe lista neagră, după ce o instanță americană a dat câștig de cauză, recent, unui fost grădinar care a acuzat că s-a îmbolnăvit de cancer după ce a pulverizat ani la rând acest erbicid, fără să fi fost informat cu privire la riscurile la care se expune.

Nici Franța, cel mai mare producător agricol din Europa, nu a ajuns la un consens intern cu privire la interzicerea erbicidului. Ministrul Agriculturii, Didier Guillaume, a declarat că, în ipoteza în care glifosatul ar fi interzis imediat, mulți fermieri ar trebui să-și încheie activitatea. În septembrie a.c., parlamentarii francezi au refuzat să adauge o interdicție privind utilizarea glifosatului într-un proiect de lege privind agricultura și alimentele, pe fondul lipsei unei alternative la acest erbicid. Președintele francez, Emmanuel Macron, a promis că va elimina treptat glifosatul în termen de trei ani, până în 2020. 

 

România rămâne pro-glifosat 

Fermierii români au declarat în repetate rânduri că România nu poate renunța la utilizarea glifosatului fără să renunțe aproape complet la agricultură. Ei au argumentat că, din cauza condițiilor pedoclimatice, buruienile se dezvoltă mult mai mult în această parte a Europei și nu pot fi combătute fără glifosat. De altfel, România a fost printre cele 17 state comunitare care au votat la Bruxelles, în noiembrie anul trecut, pentru utilizarea glifosatului încă 5 ani.  

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă