Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Veste bună de la BNR pentru românii cu credite de consum

Veste bună de la BNR pentru românii cu credite de consum

Banca Națională a României a anunțat valoarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC). Acesta este în scădere.

Petronel Tudor 0 comentarii

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, cel care se aplică acum la calculul dobânzii pentru împrumuturile de consum ale persoanelor fizice, a scăzut față de cel din primul trimestru al anului: 2,41 %, față de 2,44%.

„Pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.”, este reglementarea legală din OUG 19/2019 pe baza căruia se stabilește IRCC.

Banca Națională a României a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a stagnat marţi la 2,20% pe an, ROBOR la 6 luni a rămas la 2,25%, iar ROBOR la 12 luni, la valoarea de 2,35%.

 

Comentarii

loading...