15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieVioleta Alexandru: Nu aş recomanda concediu de odihnă sau medical în această...

Violeta Alexandru: Nu aş recomanda concediu de odihnă sau medical în această perioadă

“Am venit cu câteva soluţii aplicabile exclusiv în perioada în care unităţile de învăţământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator:

1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;

2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii şi condiţiile logistice permit;

3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfăşura de la distanţă).

Cred că următoarele măsuri sunt de bun simţ atunci când specificul locului de muncă este acomodat. În cazul familiilor cu 2 părinţi, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinţi să muncească dimineaţa şi altul după-amiaza.

De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotaţie, să rămână acasă cu cei mici.

Nu aş recomanda:

1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislaţii, acordarea concediului unor angajaţi care cer, în masă, concediul de odihnă; 2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obţine, dintr-o dată, un astfel de document”, scrie ministrul Muncii.

Referitor la proiectul de lege în dezbatere la Parlament, proiect conform căruia, dacă se închid şcolile, un părinte poate sta acasă cu copilul/copiii în zile libere plătite de angajatori, Violeta Alexandru precizează că pot apărea circa 2-3 milioane de părinţi care pot solicita acest drept simultan, iar cifra reprezintă cam 50% dintre angajaţii din România.

“Cam acestea ar fi opţiunile dacă suntem de acord că România trebuie să meargă înainte şi în situaţii de criză. Trebuie să fim responsabili şi să respectăm măsurile de prevenţie dar, în acelaşi timp, nu putem să închidem totul, pur şi simplu”, subliniază ministrul interimar al Muncii.

Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a luat luni decizia de închidere a şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 martie – 22 martie.

În acest moment, în România sunt 29 de persoane diagnosticate cu coronavirus, iar cinci dintre acestea au fost vindecate.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă