22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieViorel Ştefan: Atragerea de investiţii străine în România, o prioritate

Viorel Ştefan: Atragerea de investiţii străine în România, o prioritate

“Este momentul în care trebuie să ne concentrăm atenţia asupra diplomaţiei comerciale. Consider că ne aflăm într-un moment propice pentru a discuta despre promovarea economiei româneşti în plan extern. Atragerea de investiţii străine în România continuă să reprezinte o prioritate şi în mod evident Uniunea Europeană reprezintă zona cu cele mai multe oportunităţi. 2018 este anul Centenarului şi ne aşteptăm ca acest context aniversar şi care va anima practic toate ambasadele României şă creeze noi oportunităţi pentru diplomaţia comercială. După mai bine de un deceniu ca membru al Uniunii Europene, România aproape şi-a dublat PIB-ul, iar în materie de convergenţă reală România a recuperat cam o treime din decalajul economic. Cu toate acestea, există provocări şi riscuri pentru care trebuie să găsim soluţii să devenim şi mai eficienţi. Pentru asta trebuie să reducem deficitul balanţei comerciale, creşterea ponderii produselor exportate, dinamizarea acţiunilor de cooperare economică, găsirea unor soluţii la problemele de finanţare a exportatorilor”, a spus Ştefan.

Oficialul a adăugat, totodată, că, în domeniul IT, companiile româneşti concurează cu succes pe pieţele externe, atrag şi reţin personal calificat, fac achiziţii şi creează parteneriate.

“A crescut semnificativ atractivitatea pentru investitorii străini pe fondul unor politici din ce în ce mai aplicate asupra necesităţilor mediului de afaceri. O altă direcţie importantă este identificarea de oportunităţi în ţara dvs. de rezidenţă, astfel încât firmele româneşti să-şi extindă activităţile pe pieţele externe. Este necesar să promovăm oportunităţile de afaceri, astfel încât exportatorii şi furnizorii de servicii români să aibă acces la informaţii în mod cât mai direct, fără deformări şi filtre. Avem câteva vârfuri de lance, dintre care se detaşează IT-ul. Companiile româneşti din domeniu concurează cu succes pe pieţele externe, atrag şi reţin personal calificat, fac achiziţii şi creează parteneriate. Este important ca uşile ambasadelor României să fie întotdeauna deschise pentru antreprenorii inovatori şi interesaţi de pieţele externe”, a afirmat Ştefan.

Pe de altă parte, Viorel Ştefan a amintit de promovarea candidaturii României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, dar şi că preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în 2019, reprezintă o oportunitate pentru economia naţională, nu doar un exerciţiu de organizare şi de imagine.

“Nu pot să nu menţionez un punct prioritar din programul de guvernare, şi anume promovarea candidaturii României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Eforturile interne şi demersurile diplomatice specifice au făcut să ne găsim astăzi în situaţia de a primi o invitaţie pentru aderarea la OCDE. În ceea ce priveşte preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din anul 2019, vreau să vă asigur că Guvernul este pe deplin angajat în acest proces. Preşedinţia la Consiliul UE nu trebuie să fie doar un exerciţiu de organizare şi de imagine, ci o oportunitate pentru economia României. România trebuie să-şi consolideze profilul european şi internaţional”, a subliniat oficialul Guvernului.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) organizează, în perioada 25-29 iunie, la Bucureşti, evenimentul “Săptămâna Diplomaţiei Comerciale”, reuniune a principalilor actori din sfera economică şi comercială.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă