13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieVolvo ar putea fi listată la bursă. Oferta publică ințială este între...

Volvo ar putea fi listată la bursă. Oferta publică ințială este între 15 și 30 de miliarde de dolari

Compania chineză care deţine constructorul auto suedez Volvo Cars a mandatat trei bănci de investiţii să se ocupe de organizarea unei oferte publice iniţiale (IPO) în cursul acestui an, o operaţiune care ar putea evalua Volvo Cars undeva între 16 şi 30 de miliarde de dolari, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Zhejiang Geely Holding Group, care a cumpărat Volvo Cars în anul 2010, a selectat băncile Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley pentru a se ocupa de un IPO care ar putea avea loc în luna septembrie a acestui an, dar, în funcţie de condiţiile de pe piaţă, este posibil ca acest calendar să sufere unele modificări, au declarat sursele.

Un purtător de cuvânt de la Volvo Cars nu a dorit să comenteze aceste informaţii precizând că o ofertă publică iniţială este o opţiune însă decizia finală aparţine proprietarului.

La rândul său, Geely a dat vineri publicităţii un comunicat în care precizează că firma “analizează posibilităţile” cu privire la listarea Volvo Cars. “Nu am luat încă o decizie finală cu privire la modul în care vom proceda”, a informat Geely.

Volvo Cars a realizat anul trecut venituri de 210,9 miliarde coroane (24,4 miliarde dolari) şi un profit operaţional de 14,1 miliarde coroane.

În ultimul an, Geely şi acţionarul său majoritar Li Shufu au demarat o campanie agresivă de expansiune globală prin acorduri în valoare de mai multe miliarde de dolari, precum o participaţie de 9 miliarde dolari la grupul german Daimler AG, producătorul automobilelor marca Mercedes-Benz. Grupul chinez care deţine producătorul auto Geely Automobile Holdings Ltd controlează de asemenea o participaţie majoritară la producătorul de automobile sportive Lotus şi un pachet de 49,9% la producătorul malaezian Proton. La rândul său, Li Shufu deţine LEVC, producătorul celebrelor taxiuri negre londoneze, şi recent a anunţat un acord de 3,3 miliarde de dolari pentru o participaţie la producătorul suedez de camioane AB Volvo.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă