13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieWienerberger cu rezultate record în 2019 în pofida contextului de piață stagnant

Wienerberger cu rezultate record în 2019 în pofida contextului de piață stagnant

Venituri record de 3,5 miliarde de euro (+5%)

›  EBITDA în condiții similare de 587 milioane de euro, în creștere cu  24% și peste ținta de 570-580 milioane de euro

›  Programul Fast Forward peste țintele planificate cu 50 milioane de euro contribuție suplimentară în EBITDA

›  EBITDA raportat de 610 milioane de euro, peste ținta stabilită pe termen mediu

›  20% creșterea de dividente propusă pentru 2019: de la 0.50 euro la 0,60 euro pe acțiune

 

Perspectiva strategică pentru 2020

›  Continuarea creșterii organice prin inovație și transformare strategică continuă ca furnizor de soluții

›  Proiecte atractive de creștere prin M&A

›  Creșterea EBITDA în condiții similare la 625-645 milioane de euro în pofida unui context de piață stagnant sau chiar ușoară scadere în unele cazuri

› Obiectivul pentru 2019 include aplicarea pentru prima dată a standardelor de contabilitate  IFRS 16, cu un impact pozitiv asupra EBITDA de aproximativ 41 milioane de euro

Viena, 26 Februarie 2020 – În 2019 Grupul Wienerberger a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria de 200 ani. Veniturile la nivel de grup au crescut cu 5% până la nivelul record de 3,5 miliarde de euro (2018 – 3,3 miliarde de euro). EBITDA în condiții similare a crescut semnificativ cu 24% până la 587 milioane de euro (2018 -475 milioane de euro). Cu o creștere EBITDA de 38% până la 610 milioane de euro (2018 – 443 milioane de euro), Wienerberger a depășit ținta de 600 milioane de euro stabilită pentru 2020.

“Veniturile record raportate confirmă că strategia de creștere prin generarea de valoare, urmată de-a lungul ultimilor 10 ani, este un succes absolut, mai ales în anul de aniversare a 200 de ani. În pofida unui context de piață stagnant și a încetinirii cererii în unele dintre piețe, în a doua jumatate a anului 2019, am continuat să creștem. ” declară  CEO Heimo Scheuch (foto debut) despre performanța solidă a companiei.

Pe parcursul anului  Wienerberger a făcut pași importanți în optimizarea portofoliului prin achiziții și adăugarea de soluții generatoare de valoare în portofoliul existent.

Creșterea veniturilor este datorată, în principal, îmbunătățirii semnificative a mixului de produse. Orientarea pe soluții de produse inovative și ieșirea din segmente de piață mai puțin profitabile, coroborate cu intensificarea măsurilor de creștere a performanței economice a grupului, s-au tradus intr-un succes măsurabil.

“Rezultatele noastre din 2019 indică faptul că am făcut pașii corecți în transformarea companiei ca furnizor de soluții. Pe lângă îmbunătățirea continuă a portofoliului de produse, eforturile noastre interne prin programul Fast Forward au dus la rezultate foarte bune,” subliniază  CEO Heimo Scheuch.

“Activitatea Wienerberger in România, similar cu performanța la nivel de grup, a înregistrat rezultate excelente în 2019, care au fost atinse prin eforturile cumulate ale echipei locale și proiecte multiple în aria operațională și comercială,” declara Iulian Mangalagiu, Director General Wienerberger Romania.

Iulian Mangalagiu

 

Implementarea programului Fast Forward de accelerare a performanței are o evoluție mai rapidă decât cea planificată și a livrat o contribuție suplimentară în EBITDA de 50 milioane de euro (cu 10 milioane euro peste planul inițial).

Având la baza această performanță operațională solidă, profitul Wienerberger după aplicarea taxelor a crescut substanțial cu 87% până la 249 milioane de euro (2018 – 134 milioane de euro). Veniturile per acțiune au crescut la 2,18 euro în 2019 de la 1,15 euro în 2018. Considerând această creștere înregistrată, Consiliul Director va propune, în cadrul întâlnirii generale anuale, o creștere a dividentelor cu 20% până la 0,60 euro pe acțiune de la 0,50 euro pe acțiune.

Creștere semnificativă a veniturilor pentru toate diviziile grupului

Wienerberger a înregistrat în 2019 o dezvoltare solidă pentru fiecare dintre cele trei divizii. În pofida unei piețe stagnante, în general, Wienerberger Building Solutions a generat un rezultat excelent, raportând o creștere de 6% a veniturilor până la 2 171 milioane de euro și o creștere semnificativă de 23% a EBITDA în condiții similare până la 455 milioane de euro. Wienerberger Piping Solutions, beneficiind de îmbunătățirea mixului de produse și optimizarea structurii de cost, a raportat o creștere substanțială a câștigurilor. În timp ce veniturile au crescut cu 1% până la 959 milioane de euro, EBITDA în condiții similare a înregistrat o dezvoltare remarcabilă de 43% până la 100 milioane de euro. Divizia America de Nord a raportat venituri de 336 milioane de euro, în creștere cu 9% față de anul trecut. Producătorul de blocuri ceramice din Pennsylvania, achiziționat la finalul lui 2018, a înregistrat o contribuție solidă in EBITDA, care a crescut cu 18%, până la 43 milioane de euro.

Orientare pe creștere sustenabilă

În 2020 Wienerberger va continua implementarea strategiei de creștere prin generarea de valoare. “Răspunsurile noastre la provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, limitarea resurselor, lipsa forței de muncă și digitalizarea, vor susține creșterea noastră în continuare,”   susține  CEO Heimo Scheuch. Soluțiile de blocuri ceramice performante energetic și sistemele inovative de țevi, cum ar fi Raneo, vor îmbunătăți calitatea vieții și vor contribui pozitiv asupra mediului. Digitalizarea proceselor și soluțiile prefabricate vor crește eficiența în șantiere și, în același timp, vor ajuta la economisirea de resurse. În completare, Wienerberger va intensifica eforturile privind conservarea biodiversității, va promova economia circulară și decarbonizarea. Considerând aceste obiective, procentul de materii prime secundare utilizat în producția de țevi din plastic va crește în continuare până la 85 kg/tonă pentru anul în curs. Prin reîmpădurirea carierelor de argilă cu exploatare limitată, Wienerberger dezvoltă habitate pentru plante și animale, contribuind la biodiversitate. De aceea, prin eforturile intense, Wienerberger provează reducerea consumului specific de energie în unitățile proprii de producție, cu beneficii atât pentru mediul înconjurător, cat și pentru structura de cost.

Perspectiva pentru 2020

Pentru 2020  Wienerberger estimează că își va desfășura activitatea într-un context de piata stagnant sau chiar cu o ușoară scădere. Totuși, Wienerberger este bine poziționat pentru a crește sustenabil, prin strategia generatoare de valoare, orientată pe creștere organică, excelență operațională, proiecte de creștere și optimizarea portofoliului. Ținta stabilită pentru 2020 este de a crește EBITDA în condiții similare la nivelul grupului Wienerberger până la 625-645 milioane de euro. Acest lucru va fi realizat prin intensificarea măsurilor de creștere a performanței în cadrul programului Fast Forward, care vor avea o contribuție în EBITDA de 50 milioane de euro. Astfel, se va finaliza cu succes îmbunătățirea ambițioasă a performanței cu 120 milioane de euro până la finalul lui 2020. Printr-o politică de prețuri activă vom compensa creșterea de costuri și vom continua eforturile de îmbunătăre a mixului de produse pentru creșterea profitabilității. Suplimentar, prin orientarea pe inovație și prin proiectele de creștere prin M&A vom continua să ne consolidăm poziția ca furnizor de soluții pentru structura clădirii și va continua programele pentru îmbunătățirea standardelor de sănătate și securitate în muncă.

Raportul anual integral pentru anul 2019 va fi publicat pe 30 martie 2020 și va fi disponibil la https://wienerberger.com/en.

Un mesaj video din partea CEO Wienerberger, Heimo Scheuch, referitor la cifrele pentru întregul an, la fel ca și prezentarea rezultatelor transmisă în direct la ora 9.30 pot fi de asemenea accesate la https://wienerberger.com/en.

 

 
 

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă