14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieWienerberger raportează o creștere puternică în 2018

Wienerberger raportează o creștere puternică în 2018

Perspectiva pentru 2019

›  Piața de locuințe rezidențiale noi și cea de infrastructură cu trend stabil spre ușor crescător  

›  Contribuții semnificative sunt anticipate pentru veniturile din programul „Fast Forward 2020” (40 de milioane de euro)

›  Obiectivul pentru 2019: Creșterea EBITDA în condiții similare la 560-580 milioane de euro

› Obiectivul pentru 2019 include aplicarea pentru prima dată a standardelor de contabilitate  IFRS 16, cu un impact pozitiv asupra EBITDA de aproximativ 41 milioane de euro

Grupul Wienerberger a înregistrat o performanță excelentă în 2018, așa cum subliniază  CEO Heimo Scheuch:

“Creșterea noastră puternică din 2018 reflectă implementarea continuă și sustenabilă a strategiei la nivelul grupului:  a fost determinată, în primul rând, de consolidarea pozițiilor noastre în piață și de creșterea organică datorată soluțiilor de produse inovative; în al doilea rând, de implementarea măsurilor de optimizare, în cadrul programului nostru <Fast Forward 2020>; iar în al treilea rând, de creșterea vizată prin achiziții menite să adauge noi produse în portofoliu și să ne lărgească  aria operațiunilor existente. Pe această bază, veniturile noastre s-au ridicat la un nou nivel record și am obținut o creștere semnificativă a rezultatelor.  Aceasta arată că ne-am atins cu succes toate obiectivele pentru 2018. ” 

Heimo Scheuch

Programul  de optimizare „Fast Forward 2020” lansat în 2018 a contribuit cu aproximativ 20 de milioane de euro la EBITDA în primul său an.

În cadrul strategiei de creștere, Wienerberger și-a mărit cheltuielile de capital pentru achiziții și pentru extinderea fabricilor, după cum a fost anunțat anterior. Investițiile totale ale grupului, inclusiv investițiile pentru dezvoltare, cheltuielile de capital normale și investițiile în active financiare pe termen lung, au crescut la 325,1 milioane de euro (2017: 206,3 milioane de euro).

Având în vedere performanța sa excelentă în 2018 și perspectivele pentru anul în curs, Wienerberger va propune la Adunarea Generală ca dividendul să fie majorat cu aproape 70% față de nivelul din anul precedent, la 0,50 euro pe acțiune (2017: 0,30 euro pe acțiune).

 Performanță de business pe diviziile Grupului

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcții a Wienerberger a înregistrat o performanță foarte bună în 2018. Creșteri notabile au fost înregistrate în Europa de Est. Veniturile acestei divizii au crescut cu 7% de la 1,787.0 milioane de euro la 1,918.8 milioane de euro.

În 2018, afacerea cu țevi a Wienerberger a beneficiat de un mediu de piață solid. Vânzările de țevi de plastic au crescut atât în Europa de Vest, cât și în Europa de Est. În Europa de Vest, măsurile coerente de restructurare din Franța au dus la o creștere notabilă a câștigurilor. Companiile recent achiziționate au generat, de asemenea, contribuții pozitive în venituri. Restructurarea afacerii cu țevi din ceramică a fost finalizată și a avut un impact pozitiv imediat asupra rezultatelor operaționale ale segmentului. O contribuție pozitivă semnificativă în performanța diviziei a venit și din sectorul de pavaje din beton din cadrul grupului.

Creșterea puternică a diviziei în 2018 a fost susținută de contribuțiile pozitive ale recentei noastre achiziții pe piața blocurilor ceramice din America de Nord.

Măsuri strategice și perspective pentru 2019

În corelare cu inițiativele din programul “Fast Forward 2020’’, Wienerberger și-a simplificat organizația pentru a spori eficiența activității.

De la începutul anului 2019, operațiunile europene cu materiale de construcție din cadrul grupului au fost grupate în cadrul unității Wienerberger Building Solutions. Obiectivul Wienerberger este de a-și mări și mai mult oferta pe segmentele zidărie, fațadă, acoperișuri și pavaje și de a-și consolida prezența în piețele europene relevante. Inovațiile, produsele noi și achizițiile selective vor juca un rol important în acest context.

Wienerberger Piping Solutions cuprind toate activitățile cu țevi din Europa, având ca obiectiv pe termen lung dezvoltarea și transformarea sa într-un furnizor de gamă completă de aplicații de infrastructură inteligentă în domeniile alimentării cu apă și eliminării apei reziduale, soluții pentru construcții noi și renovări, precum și aplicații speciale pentru industrie și sectorul energetic. Creșterea va fi generată, mai presus de toate, prin achiziții selective pe piețele regionale și noi completări la portofoliul de produse.

Divizia Nord-Americană va continua să-și urmărească strategia de creștere economică și extindere regională prin achiziții selective.

 Continuăm implementarea strategiei de creștere

Aceste măsuri și implementarea coerentă a programului nostru de optimizare vor poziționa  Wienerberger pentru o creștere continuă în  2019. Din perspectiva actuală, compania se așteaptă la o stabilitate/creștere ușoară a pieței europene de locuințe rezidențiale noi. Piața de infrastructură din Europa de Est va continua să beneficieze de creșterea absorbției fondurilor europene.  Pentru activitatea cu țevi din Europa de Vest,  Wienerberger prevede un nivel sănătos ale cererii în piețele sale principale. În  America de Nord, Wienerberger anticipează o dezvoltare ușor pozitivă în domeniul construcțiilor de locuințe rezidențiale noi și o cerere crescută pe segmentul de infrastructură. 

Pentru 2019, Wienerberger țintește să obțină un EBITDA în condiții similare între 560 milioane de euro și 580 milioane de euro. Pe lângă continua îmbunătățire a performanței operaționale a grupului, sunt așteptate contribuții pozitive, datorită câștigurilor suplimentare în valoare de 40 milioane de euro, din implementarea programului „Fast Forward 2020”, precum și datorită câștigurilor de aproximativ 41 milioane de euro din aplicarea pentru prima dată a noului standard de contabilitate IFRS 16.

Heimo Scheuch: “În acest an, Wienerberger sărbătorește cea de-a 200-a aniversare și 150 de ani de la listarea la  Bursa de Valori din Viena. Povestea de succes îndelungată este posibilă deoarece compania a îmbrățișat mereu noi provocări și și-a creat propriul său viitor. În continuarea acestei tradiții, scopul nostru este să poziționăm Wienerberger și mai puternic ca furnizor de sisteme în domeniul soluțiilor de construcție și de infrastructură. Prin reorientarea grupului, intensificarea activității inovatoare, achiziții selective și o concentrare sporită pe digitalizare, suntem într-o poziție mai bună ca niciodată să mergem pe acest drum și să valorizăm oportunitățile de dezvoltare.”

 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă