4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieYieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

Yieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

Datoria publică a crescut cu peste 3,2 miliarde de euro (9,26%), la 37,982 miliarde de euro. Care e semnificaţia cifrelor?

„BNR raportează valoarea de piaţă. Cea mai mare parte din ea e formată din emisiunile de obligaţiuni pe Programul MTN, la Bursa din Luxemburg, care au ajuns la 31 de miliarde de euro, din care ne-am împrumutat cu 29 de miliarde de euro”, spune analistul economic Sorin Dinu.

După europarlamentare şi arestarea domnului Dragnea, explică Dinu, preţurile au crescut la unele euroobligaţiuni şi cu 20%. Dar nu e o creştere reală a datoriei, ci doar a valorii de piaţă. Dar nu avem informaţia completă.

Ce înseamnă aceasta? „Să avem valoarea nominală, valoarea nominală a titlurilor emise şi valoarea de piaţă. Când vom avea aceasta, vom putea analiza mai bine ce înseamnă datoria publică externă şi impactul ei. Oricum, într-un timp scurt, Finanţele au împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe MTN. Probabil, în toamnă vor mai face un împrumut de 1,5 – 2 miliarde de euro”, crede expertul.

„Într-un timp scurt, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe Programul MTN.” Sorin Dinu, analist economic

Sorin Dinu se aşteaptă la aceasta pentru că vine scadenţa de 1,5 miliarde de euro, pe MTN, „iar banii nu vor fi luaţi de la BNR, pentru că afectează rezerva, ci probabil se va face alt împrumut”.

 

România plăteşte dobânzi mai mari

În afară de aceasta, Finanţele au raportat dobânzi mici, dar „trebuie să compari cu evoluţia dobânzilor. Fed va reduce dobânda de referinţă, BCE se gândeşte să facă la fel. Yieldurile pe 10 ani, la majoritatea statelor din Zona Euro, sunt negative.

Elveţia a ajuns la -1%. Până şi cele la obligaţiunile lusitane sunt la 0,2% – 0,3%. Bulgaria chiuie, cu un cupon de 0,5% şi yieldul aproape de cupon, la 0,45%. Deci, în realitate MFP a vândut obligaţiuni cu o dobândă extrem de mare”, afirmă Dinu.

Practic, yieldul românesc la 10 ani e 4,5%, de peste nouă ori mai mare ca al Sofiei. „Tot ce depăşeşte 100% în creşterile de preţuri arată că România plăteşte dobânzi mai mari. Obligaţiunile până în 2049, cu yield la 4,625%, sunt pe la 120%”, a spus României libere analistul economic.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă