13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieAccesul la fonduri europene pentru studenți a început cu o amânare

Accesul la fonduri europene pentru studenți a început cu o amânare

Solicitanții de fonduri europene puse la dispoziție prin programul Innotech Student au fluierat a pagubă luni, la ora 16.00, atunci când se anunțase deschiderea sesiunii de depune de proiecte pentru accesarea fondurilor de 20 milioane euro pentru susținerea antreprenoriatului în rândul studenților.

Ministerul Fondurilor Publice a anunțat sec printr-un comunicat de presă postat pe site chiar în ziua de deschidere a sesiuni că această procedură se amână până la data de 1 iulie.

„Sistemul informatic MYSMIS 2014 va fi deschis în data de 1 iulie 2020, ora 16.00, și se va închide în data de 15septembrie 2020, ora 16.00.”, a transmis ministrul Ioan Marcel Boroș.

Ministerul Fondurilor Publice nu a precizat dacă se va modifica și calendarul anunțat inițial pentru implementarea finanțării proiectelor. Conform datelor în vigoare în acest moment în luna decembrie 2020 ar urma să fie publicată lista organizațiilor care vor derula proiectele Innotech Stundet de maximum 2 milioane de euro fiecare, în calitate de adminstratori de granturi (ONG-uri, universități, camere de comerț etc.).

Ianuarie 2021 este termenul promis de autorități pentru începerea de către administratorii de granturi de recrutare a studenților în proiecte, pentru a-i pregăti pentru antreprenoriat, iar în perioada iunie-septembrie 2021 se va publica lista studenților selectați. Aceștia își vor deschide firme și vor primi prima tranșă din finanțarea de maxim 100.000 euro pe plan de afaceri și în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2022 vor avea obligația de a angaja oameni, de a achiziționa echipamente și utilaje și a pune în funcțiune afacerile. Conform condițiilor de finanțare, în perioada decembrie 2022 – iunie 2023 firmele studenților trebuie să își asigure deja sustenabilitatea cu forțe proprii.

Din cele 20 milioane euro puse la dispoziție în Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, doar 14 milioane euro reprezintă valoarea totală a schemei de ajutoare de minimis. Diferența de 6 milioane euro acoperă cheltuielile cu salariile organizatorilor, cursuri, diverse activități, subvenții, promovare.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă