7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăEconomieAjutoare de stat de 150 milioane euro aprobate de Comisia Europeană în...

Ajutoare de stat de 150 milioane euro aprobate de Comisia Europeană în România

România a notificat Comisiei Europene intenția sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane RON (aproximativ 150 de milioane EUR) pentru construirea și/sau modernizarea mai multor de instalații de producție și rețele de distribuție a energiei termice (cu o contribuție de maximum 20 % din valoarea totală a investițiilor în cazul celor din urmă). Ajutorul preconizat ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Sistemele de încălzire centralizată existente generează căldură în principal cu ajutorul instalațiilor de ardere pe bază de gaze naturale sau cărbune.

Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în instalațiile de producție a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, permițând astfel tranziția de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) pentru producerea de energie termică la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie (cum ar fi biogazul, biomasa și energia termică geotermală).

„Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane EUR prezentată de România va sprijini investițiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată. Ea va favoriza tranziția de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Această măsură de ajutor a fost posibilă și datorită Planului de Investiții al Pactului verde european.”, a anunțat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței în cadrul Comisiei Europene.

Comisia Europeană a concluzionat că schema de ajutor este necesară, dat fiind că proiectele care ar beneficia de ajutor nu ar putea fi realizate fără sprijin public, și proporțională, întrucât proiectele vor avea o rată de rentabilitate rezonabilă.

„Măsura este conformă cu obiectivele strategice cheie ale UE, în special îmbunătățirea eficienței energetice prin intermediul sistemelor de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile, fără a denatura în mod nejustificat concurența, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din...

Nou termen de finalizare pentru Sagrada Familia din Barcelona. Va fi gata la mai bine de 140 de ani de la începerea construcției

Vestita Sagrada Familia din Barcelona (Spania) are un nou termen de finalizare: anul 2026, la mai bine de 140 de ani de la începerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă