14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieAlin Burcea: Banii turiştilor care au plătit sejururi se pot restitui sub...

Alin Burcea: Banii turiştilor care au plătit sejururi se pot restitui sub formă de vouchere

Alin Burcea susține că există peste un miliard de euro la Ministerul Fondurilor Europene pentru a sprijini companiile afectate de coronavirus.

El spune că nimic din ceea ce se întâmpla nu este din vina agenţiilor de turism, deoarece agenţia de turism nu păstrează banii achitaţi de turişti, ci îi achită la rânsul său prestatorilor.

“Agenţia de turism, prin definiţia activităţii, nu ţine banii, ci îi achită prestatorilor după ce îi incasează de la turişti, activitate pentru care câştigă un comision. Singura variantă reală este ca banii turiştilor să fie restituiţi de către statul român. Există peste un miliard de euro la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a sprijini companiile afectate de coronavirus. Se pot restitui banii şi sub formă de bonuri de masă sau vouchere de vacanţă, pentru servicii în România – am auzit că există o asemenea propunere. Bonurile de masă ar fi foarte bune acum, când un român din patru este într-o formă de şomaj”, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, proprietarul touroperatorului Paralela 45.

Omul de afaceri afirmă că, în plus, este sprijinită astfel şi industria alimentară din România.

“Voucherele de vacanţă există ca şi instrument, şi sunt destinate hotelurilor din România, care sunt închise în prezent, în marea lor majoritate. Dacă statul nu sprijină turiştii în acest moment, şi implicit cele două industrii, alimentară şi hotelieră, turiştii vor da în judecată agenţiile şi acestea vor intra în insolvenţă şi faliment. Nici asigurările nu vor mai funcţiona, pentru că marea lor majoritate vor fi expirate până atunci, şi turiştii nu vor recupera nimic. Evident, în actuala situaţie, nici un asigurator nu mai emite poliţe în acest moment, este clar din ce motiv”, spune Alin Burcea.

În opinia sa, aceasta ar fi singura soluţie în acest moment, care ar salva această situaţie.

“Nimic din ceea ce se întâmplă nu este din vina agenţiilor de turism. Nu agenţiile de turism au închis aeroporturile sau au închis ţările. Statele au închis graniţele, au blocat avioanele la sol. IATA, Asociaţia Internaţională a companiilor aeriene a anunţat că nu au resurse să restituie banii, şi că vor da vouchere pentru servicii viitoare. Dacă vor mai exista acele ompanii, evident. Alte companii, precum WizzAir, penalizează agenţiile, ca si cum ar fi anulat locurile. Hotelurile de circuite, de exemplu, din Europa, nu restituie banii. Unele spun că ne penalizează pentru neprezentare, altele spun că ne dau posibilitatea să revenim altă dată”, mai spune omul de afaceri.

În ceea ce priveşte charterele tradiţţionalele de vară, în Turcia, Grecia, Spania, agenţiile au plătit sume mari în avans.

“De fapt, pe asta se bazează sistemul Early Booking – ai reducere mare de la hotel, de 20-30-50%, dacă plăteşti în avans. Marea majoritate a tour-operatorilor români au solicitat restituirea banilor, dar nu avem şanse. Noi achităm tour-operatorului din Turcia, acesta achită hotelului. Credeţi că mai restituie vreun hotel banii primiţi? Noi suntem cu toţii, acum, într-o situaţie fără precedent, o situaţie de ‘război’- fiecare trage pentru el, să ţină banii, să nu îi restituie, chiar dacă nu a prestat serviciile”, adaugă Alin Burcea.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă