20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAu apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM-uri!

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM-uri!

Listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile și grila de punctaj pentru proiectele de investiții sunt și ele publicate.

Față de draftul de ordonanță de urgență guvernanții au dat puțin înapoi și și-au lăsat o marjă de manevră, eliminând articolul 31 din proiectul de OUG, care prevedea că cele 3 scheme se vor lansa cel târziu pe 25 august 2020.

Totuși, prea mult nu pot să tărăgăneze nici ei ajutoarele nerambursabile din fonduri europene, pentru că acestea trebuie acordate până pe 31 decembrie 2020, așa cum se arată în proiectul oficial de OUG, postat pe site-ul MFE. Practic până atunci vor trebui semnate contractele de finanțare.

MFE așteaptă propuneri de modificare pentru forma finală a OUG până pe 19 iulie 2020.

Iată și tipurile de ajutoare care se vor da:

1. Microgranturi pentru firme și PFA – 2.000 Euro
Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici, artiști, în mass-media, care nu au salariați.

2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro
Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență).

Printre condițiile de acordare se menține în draftul oficial criteriul ca firma solicitantă aă aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020. Sunt însă și firme care deși au fost puternic afectate de pandemie și de restricțiile de funcționare au păstrat angajații, au funcționat „pe avarii” și nu și-au scos certificat CSU. În astfel de situații sunt și firme din HoReCa, ce au funcționat pe partea de livrări la domiciliu. Acestea vor fi acum eliminate de la acest ajutor de la stat, deși au fost afectate, dar nu au apelat la ajutorul statului până acum.

Lucrurile se mai pot schimba, teoretic, în perioada de consultări.

3. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 Euro
Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM.

Firma beneficiară va trebui să vină și ea cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport minim crește la 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Conform grilei de punctaj propuse, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu aport propriu mare la investiție, precum și cele care au avut profit mare în anul 2019 sau care solicită bani puțini acum.

Astfel, în grila propusă, se punctează un raport cât mic între suma solicitată ca ajutor și profitul pe 2019 al firmei.

 

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă