13.3 C
București
sâmbătă, 30 martie 2024
AcasăEconomieDezbateri publice despre ”Tranziţia Verde” la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Dezbateri publice despre ”Tranziţia Verde” la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

“Tranziţia verde – dezbatere privind Mediul şi Schimbările Climatice”, respectiv “Priorităţile partenerilor de dialog social”, cu participarea reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, au închis cea de-a doua săptămână de dialog intens pe care conducerea MIPE l-a propus partenerilor, astfel încât să rezulte un document final cât mai reprezentativ pentru obiectivul stabilit şi anunţat de ministrul Cristian Ghinea referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi anume crearea premiselor pentru o adevărată reformă pe diversele segmente în care se impun schimbări profunde la nivel social şi economic în România.

Prezidând şi reuniunea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a evidenţiat valoarea adăugată a implicării şi eforturilor făcute de participanţi, asigurând că multe dintre ideile prezentate vor fi preluate în versiunea finală a noului Plan. În acest sens, domnia sa a punctat faptul că “PNRR este un document dinamic, viu, care se schimbă şi se îmbunătăţeşte în fiecare zi, pe măsură ce sunt prezentate noi idei, pe toate temele dezbătute”, îndemnând părţile interesate să rămână active şi să contribuie în continuare cu idei. A reamintit, în sprijinul demersurilor propuse pentru îmbunătăţirea PNRR, şi de existenţa, pe site-ul instituţiei, a Fişei pentru Reforme şi Investiţii, un document care vine în sprijinul tuturor celor care doresc să transmită propuneri de reforme şi investiţii prin simplificarea semnificativă a structurii în care pot fi trimise aceste propuneri. Acesta poate fi accesat la acest link: http://mfe.gov.ro/pnrr/.

În cadrul sesiunii de dimineaţă, “Tranziţia verde – dezbatere privind Mediul şi Schimbările Climatice”, participanţii au transmis propuneri punctuale, precum realizarea unei strategii forestiere şi dezvoltarea transportului durabil, susţinerea eficienţei energetice a clădirilor şi soluţii pentru redresarea economică a Deltei Dunării, revigorarea fermelor piscicole şi refacerea sistemelor de protecţie la inundaţii, dar şi soluţii pentru conservarea speciilor şi habitatelor din ţara noastră.

Viceprim-ministrul Dan Barna, care s-a alăturat întregului demers privind actualizarea PNRR pe parcursul acestor două săptămâni de consultări şi dezbateri, a subliniat relevanţa extraordinară a discuţiilor asupra mediului înconjurător şi schimbărilor climatice, dat fiind că 37% din investiţiile finanţate prin PNRR trebuie să sprijine mediul înconjurător.

În cadrul ultimei teme dezbătute în această săptămână, “Priorităţile partenerilor de dialog social”, reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor au înaintat propuneri care să aibă în vedere debirocratizarea instituţiilor statului, îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri, digitalizarea educaţiei, dezvoltarea învăţământului tehnic şi profesional, dar şi a şcolilor vocaţionale. De asemenea, s-a subliniat importanta dezvoltării dialogului social în România şi sporirea eficientei în administraţia publică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă