8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomie#NextGenerationEU. Rezumatul săptămânii de la Bruxelles. România, ajutor de 31 de miliarde...

#NextGenerationEU. Rezumatul săptămânii de la Bruxelles. România, ajutor de 31 de miliarde de euro

Prin fondul de redresare economică #NextGenerationEU, România va putea beneficia de un total de un total de 31,206 miliarde de euro.

Din suma totală de peste 31 miliarde euro, 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Astfel, „România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15″.

Politica UE

COVID19 SI MEDIA: Noile propuneri bugetare ale Comisiei Europene includ cateva linii bugetare care ar putea fi in beneficiul media de stiri.  Comunicatul  politic  evidentiaza industriile culturale drept un domeniu de interes iar  textele legislative identifica jurnalismul si presa. NME colaboreaza cu Comisia pentru a clarifica diferitele mecanisme de sprijin. Consultati comunicatul de presa al Comisiei sau intrebati-l pe Wout  pentru detalii.

FINANTAREA UE PENTRU MEDIA: Comisia Europeana va gazdui un webinar pe 18 iunie despre modul in care IMM-urile din media de stiri pot beneficia deja de sprijin constand in lichiditati prin imprumuturi garantate prin intermediul Facilitatii de garantare a UE . Iacob stie mai multe. 

LEGEA PENTRU SERVICIILE DIGITALE (DSA): Comisia Europeana urmeaza sa lanseze consultarea publica marti. Intre timp, Parlamentul European examineaza 919 amendamente la raportul IMCO. Serviciul de cercetare al Parlamentului European a emis, de asemenea, recomandari catre IMCO cu privire la cadrul legal. Cereti mai multe detalii lui Aurore .

E-PRIVACY: Presedintia croata a pregatit un raport de progres al discutiilor in curs privind atingerea unei pozitii comune a Consiliului inainte de teleconferinta Consiliului TTE din 5 iunie. Nu se asteapta organizarea vreunei intalniri a Grupului de Lucru pentru Telecomunicatii si Societatea Informationala in viitorul apropiat. Iacob  va poate pune la curent. 

PUBLICITATE INSELATOARE: Directia Generala Justitie si Consumatori din cadrul Comisiei Europeane a efectuat o scanare a site-urilor editorilor online, in cautare de anunturi inselatoare, in urma unei cresteri raportate a acestora in contextul COVID-19. Comisia a informat NME ca editorii de stiri sunt in siguranta. Cereti mai multe detalii lui Wout . 

LEGI ABUZIVE CONTRA JURNALISTILOR (SLAPP): 31 de europarlamentari au trimis o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene, Jourová, solicitand un instrument anti-SLAPP obligatoriu din punct de vedere legal. Scrisoarea a fost redactata la initiativa eurodeputatului Strugariu (RO, RE). Aurore stie mai multe.  

EDUCATIA MEDIA: Statele membre aflate sub Presedintia croata au adoptat concluziile consiliului cu privire la „alfabetizarea media intr-o lume in continua schimbare”. Concluziile invita Comisia Europeana sa faca mai mult pentru a combate dezinformarea, prin viitoarele sale planuri de actiune pentru drepturile omului, democratie si mass-media. 

Activitati ale NME

Wout a participat la o intrunire cu grupul ”Sounding Board” privind dezinformarea online, deoarece grupul a convenit asupra unei reactii publice la recentele rapoarte ale ERGA si ale Comisiei Europene privind Codul de Practica pentru dezinformarea online. Acest lucru este oportun in lumina lucrarilor in curs ale Comisiei Europene cu privire la viitoarele sale propuneri privind Legea pentru Serviciile Digitale, Planul de Actiune pentru Democratie si Planul de Actiune pentru Mass-Media. Wout va poate vorbi pe acest subiect.

Aurore a participat la o prezentare a lui Ľuboš Kukliš, membru al consiliului ERGA, cu privire la rezultatele evaluarii Codului de Practica (vedeti rezumatul aici ). In ceea ce priveste pasii urmatori, ERGA va continua sa consilieze Comisia cu privire la dezinformare si va incerca sa colaboreze cu Observatorul European pentru Media Digitala pentru a adopta o abordare mai structurata in ceea ce priveste schimbul si procesarea datelor.

Aurore a participat la webinarul European Advertising Standards Alliance cu privire la transpunerea Directivei AVMS si la impactul noilor norme de comunicare comerciala asupra agentilor de publicitate si companiilor media. Discutiile dintre industrie si autoritatile nationale de reglementare sunt in desfasurare pana la data limita de transpunere, 19 septembrie 2020.

Aurore a participat la o conferinta cu detinatorii europeni de drepturi  pentru a discuta etapele urmatoare ale dialogului cu partile interesate in domeniul drepturilor de autor de la Bruxelles. S-a convenit ca detinatorii de drepturi vor face schimb de opinii cu privire la consultarea targetata a Comisiei. Raspunsurile vor servi ca material pentru ghidul privind articolul 17 care va fi publicat in toamna anului 2020.

Dincolo de politica UE

Trump a spus ca doreste sa inchida Twitter la cateva momente dupa semnarea unui ordin executiv, subliniind „angajamentul sau pentru o dezbatere gratuita si deschisa pe internet”. Comentariile presedintelui au aparut in momentul in care a semnat un ordin executiv care urmareste sa ia masuri drastice impotriva Twitter si a altor companii de social-media pentru acuzatiile de cenzura si discriminare impotriva conservatorilor. Dupa ce Trump a semnat ordinul, el a spus despre Twitter: “Cred ca l-am inchis, in ceea ce ma priveste, dar ar trebui sa trec printr-un proces legal. Daca ar putea fi inchis legal, eu as face-o.”

Cand a fost intrebat joi daca isi va sterge contul de Twitter, Trump a spus: „Daca am avea o presa corecta in aceasta tara, as face asta fara sa clipesc”. El a adaugat ca prezenta sa in social-media i-a permis sa ajunga la mai multe persoane (peste 80 de milioane!).

Kompromiss auf Deutsch al saptamanii 

De ce nu?

Ce citim

Editorii americani angajeaza personal in ciuda furtunii presei – Financial Times 

Ziarul danez Information isi mareste tirajul si profitul – Digiday 

Reganditi propunerile bugetare „profund dezamagitoare”, spune Comitetul pentru Cultura si Educatie – Parlamentul European 

Indiegraf isi propune sa reimagineze lantul de ziare pentru magazinele de stiri digitale – NiemanLab

Ar trebui ca Google si Facebook sa fie obligate sa plateasca pentru continut? – Columbia Journalism Review

Ordinul executiv al lui Trump vizeaza discriminarea politica la Twitter si Facebook : proiect – Reuters

De ce presa libera din intreaga lume este in pericol – The Guardian

Scrisoare Deschisa cu privire la tranzactiile „confidentiale” in cazul Facebook – Noyb.eu

Evenimente si intalniri viitoare

05/06: Teleconferinta Consiliului TTE a ministrilor telecomunicatiilor

08/06: Discutarea modificarilor privind DSA in IMCO

Saptamana 15/06: conferinta video a Grupului de Lucru pentru drepturi de autor (data de stabilit)

18-19 / 06: sedinta Consiliului European

18/06: Webinar privind facilitatea de garantare a creditelor UE

28/06: Reuniunea informala a comisiei de sondare a dezinformarii

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă