6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuGeorge Soros, la aniversarea de 90 de ani: "oamenii nu mă cunosc"

George Soros, la aniversarea de 90 de ani: “oamenii nu mă cunosc”

George Soros a împlinit vârsta de 90 de ani. În premieră, Mario Platero, dezvăluie, faptul că, unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei are o incertitudine persistentă: ,,Oamenii nu mă cunosc”, îi mărturisește George Soros lui Mario. Și cu adevărat, oamenii nu îl cunosc.

Interviul este unul de excepție, Platero reușește să ridice o parte din vălul misterios și să ni-l descrie pe George Soros în profunzimea lui. De la chinurile copilăriei până la marile sale realizări și până la celeritatea și acuratețea mesajelor și ideilor pe care el le transmite. Marii lideri ai lumii, și cei ai Uniunii Europene nu de puține ori ajung chiar să le pună în practică. 

Iată câteva highlight-uri pe care Mario Platero, a reușit, cu succes, să le surprindă la omul George Soros:

 

 

  • El este omul care în 1992 a “spart” Banca Angliei
  • Filantropul care a dat 32 de miliarde de dolari pentru promovarea societăților deschise
  • Și totuși, stând în grădina sa privată de flori, la casa sa din Long Island, și privind înainte la aniversarea iminentă de 90 de ani, Soros are o incertitudine persistentă: “oamenii nu mă cunosc”, mărturisește el.
  • Îndoiala lui e de înțeles. Puțini oameni au fost mai supuși teoriilor conspirației, multe dintre ele absurde.
  • Părinții lui Soros au supraviețuit Gestapo-ului în Ungaria natală și totuși el a fost numit nazist; a fost acuzat pe nedrept că este arhitectul crizei financiare din 2007/9; de a fi un evreu de “morală flexibilă”, și chiar de a fi Anticristul.El este pretins a fi mastermindingul unui proiect pentru a șterge creștinismul în Europa prin organizarea imigrației pe scară largă a musulmanilor din Africa.
  • Toate fantezii, și lista ar putea continua. Soros a devenit în mod misterios un simbol al confuziei, ignoranței și fricii care domină lumea digitală de astăzi, atacurile venind atât din stânga, cât și din dreapta.
  • Sorbim împreună ceaiul într-o curte umbrită răcorită de briza care vine dinspre Oceanul Atlantic, cu un perete despărțitor din plastic între noi, cu respectarea regulilor de distanțare COVID-19.
  • George Soros : ,,Deci, atunci când contest aceleași probleme pentru o societate deschisă în întreaga lume,cum ar fi discriminarea, excluderea rasială, regimurile totalitare, nu conspir, aduc în mod deschis în față misiunea vieții mele. Și dușmanii mei învață unii de la alții. Și atacă împreună folosind tehnici similare”.

George Soros, la vârsta de 5 ani, în Budapesta, Ungaria

1934 – George Soros, la vârsta de 5 ani, în Budapesta, Ungaria, arhiva sa personală

  • “M-am născut în 1930 într-o familie evreiască din clasa de mijloc din Budapesta. Ca mulți alți evrei, aș fi putut pieri în martie 1944, când Germania nazistă a ocupat Ungaria, dacă tatăl meu nu ar fi înțeles mai bine decât majoritatea oamenilor ce urma să se întâmple”.

 

Familia Soros, Budapesta, Ungaria

 

Familia Soros, în Budapesta, Ungaria – arhiva personală a lui George Soros

 

 

Citește și Exclusiv RL. Interviu cu George Soros. Marele Anticipator

  • Tatăl său, Tivadar și mama sa, Elizabeth au avut rădăcini adânci în Ungaria, dar în 1936, când antisemitismul și naționalismul au crescut în întreaga țară, au decis să schimbe numele original de familie evreu german Schwarz în Soros, pentru a deveni mai puțin vizibili ca evrei.
  • Tatăl său gestiona clădiri, iar când au sosit naziștii a aranjat acte de identitate false și ascunzători, pentru familia sa și pentru alții într-un număr destul de mare.  Unii plăteau, dacă puteau; cei cu mai puține posibilități erau ajutați gratuit.
    “A fost cel mai bun moment al tatălui meu” spune Soros cu un dram de emoție în voce și ochi. Timp de mai bine de o oră se întoarce la anii copilăriei sale în Ungaria. Și merge mai departe înapoi în timp: la aventurile tatălui său Tivadar, fugind dintr-o tabără de prizonieri din Siberia, în 1918, în mijlocul Revoluției bolșevice.
  • În timpul după-amiezelor lungi la o piscină publică din Budapesta, el și fratele său Paul au auzit aceste povești.  Când a fost în lagărul de concentrare din Siberia, Tivadar a învățat Esperanto. Mai târziu, Tivadar a scris o carte, Crusoes în Siberia, despre experiențele sale rusești și evadarea sa în timp util și aventuroasă din tabără.
  • Într-o altă carte, Masquerade, Tivadar scrie cum el și comunitatea sa dansa în jurul morții în Germania ocupată de naziști și a reușit din nou să scape, salvându-și de această dată familia și cercul apropiat. Este clar că acele povești despre pericolele comunismului, totalitarismului și discriminării l-au impresionat pe tânărul George, care a învățat o lecție cheie care va deveni o mantra de-a lungul vieții sale: a anticipa cursul evenimentelor este o chestiune de supraviețuire.  O lecție bine învățată.
  • În 1947 a fost rândul lui George să ,,împuște glonțul” și să evadeze din Ungaria ocupată de URSS. El a călătorit mai întâi la o conferință Esperanto în Elveția. De acolo, la 17 ani, a plecat în Anglia, unde a urmat cursurile London School of Economics.
  •  “În 1992”, spune el, “Am văzut o oportunitate în cazul în care riscul a fost limitat, iar recompensa mult mai mare în caz de succes. A fost un pariu asimetric în favoarea mea. Am fost dispus să-mi risc întregul capital în pariuri pe asta. Și nici eu n-am fost singurul care a făcut-o. Am fost un factor important, dar în cazul în care ineficiența a fost în piață, atunci alte persoane, de asemenea, au speculat. Poate că am făcut-o la o scară mai mare decât alții au făcut-o în raport cu averea mea”.
  • Soros se întoarce în 1979, când a făcut un alt pariu important. El a fost sub o mare presiune. După cum își amintește, mergea pe strada Leadenhall din Londra căutând finanțare pentru pariul pe care l-a făcut. “Tensiunea a fost atât de mare încât am crezut că voi avea un atac de cord. A fost o alarmă falsă. Dar m-a făcut să cred că dacă aș fi murit, aș fi fost un ratat pentru că mi-aș fi pierdut viața încercând să fac bani”. În cele din urmă pariul său a eșuat.
  • În acea perioadă, Soros a decis să-și deschidă fundația. A face bani nu a fost suficient; el a înțeles nevoia unei misiuni a binelui comun. El s-a concentrat asupra Europei, aflată încă în fruntea grijilor sale.
  • Misiunea sa a fost de a dezvolta în continuare ideea fostului său mentor pentru o societate deschisă, consolidând pilonii democrației, drepturilor civile, educației. 
  • Faptul că a avut succes este clar din atacurile pe care le primește online de la forțele naționalismului. 
  • Pe măsură ce împlinește nouăzeci de ani, este trist să fie martor că, la 76 de ani după ce a scăpat de deportarea în Budapesta sa natală, aceleași forțe ale naționalismului, prejudecăților și rasismului s-au întors.
  • De aceea misiunea sa este încă în viață și încă bine: este adevărat că istoria se repetă. Este, de asemenea, adevărat că se poate face ceva în legătură cu asta.

Citește editorialul integral, scris de Mario Platero : Marele Anticipator

 

 

 

 

 

 

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă