18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuTeodor Meleșcanu: “Există toate documentele necesare pentru întoarcerea Tezaurului”

Teodor Meleșcanu: “Există toate documentele necesare pentru întoarcerea Tezaurului”

România liberă: Domnule președinte al Senatului, înainte de a deține această funcție ați fost ministru al Afacerilor Externe. În ce măsură considerați că diplomația României este afectată de conflictul politic intern?

Teodor Meleșcanu: Dacă crede cineva că politica noastră externă nu a putut să facă mare lucru, face o greșeală foarte mare. România, în acest an, a deţinut președinția Consiliului Uniunii Europene, iar capacitatea diplomației noastre a fost de către toţi apreciată. Însă politica externă a României trebuie să fie concentrată şi armonizată, nu să facă obiectul unor poziții divergente determinate de competițiile politice interne. Trebuie să înțelegem că politica externă este una singură: promovarea intereselor României şi promovarea intereselor cetățenilor României. Din păcate, dacă vom insista în continuare să transmitem în exterior mesaje diferite şi uneori antagonice, dacă vom disemina în continuare un mesaj dublu, ne vom pierde atât credibilitatea cât şi reputaţia ţării noastre. În luările noastre de poziție, trebuie să ținem cont că, dacă vom continua să ne denigrăm în discursuri politice, nu vom deveni dezirabili pentru alţi parteneri, ci ne vom autodistruge credibilitatea şi reputaţia.

România liberă: Una dintre temele sensibile de pe agenda diplomației României o reprezintă tezaurul aflat în Rusia. Noul guvern, condus de Ludovic Orban, a anunțat reluarea activității Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, care analizează problema tezaurului. Credeți că avem șanse să recuperăm, cândva, tezaurul pe care l-am trimis în Rusia?

Teodor Meleșcanu: În principiu există toate argumentele, inclusiv documentele necesare, pentru a găsi o soluție la întoarcerea tezaurului românesc. Au mai fost și alte propuneri, nu neapărat de obținere a tezaurului în totalitate, ci inclusiv posibilitatea de a găsi anumite măsuri de despăgubire în bani.

România liberă: Vă referiți la despăgubiri oferite din partea Rusiei către România?

Teodor Meleșcanu: Da, au fost mai multe încercări pe tema asta. Trebuie să vedem, într-o manieră foarte sinceră, ce se mai poate recupera din tezaur – în primul rând, tezaurul Băncii Naționale. Pentru moment, după cum știți, tezaurul României este trecut în activele Băncii Naționale. Deci noi, prima etapă pe care noi trebuie s-o parcurgem este să discutăm și să venim cu cărțile pe masă. Probabil că evidențele Băncii Naționale nu vor putea acoperi tot tezaurul trimis în Rusia, pentru că la Sankt Petersburg s-au trimis nu doar tezaurul Băncii Naționale, adică nu doar activele BNR, cu lingourile sale. O bună parte din ceea ce s-a trimis în Rusia au reprezentat-o o serie de obiecte personale, cum ar fi colecțiile de cărți sau de bijuterii.

România liberă: În calitate de președinte al Senatului, sunteți al doilea om în stat. De pe această poziție, cu cine credeți că ați colabora mai bine, după alegerile prezidențiale din acest an: cu președintele Iohannis sau cu președintele Dăncilă?

Teodor Meleșcanu: Trebuie înțeles faptul că politica externă este stabilită de Parlament, iar acest lucru trebuie să fie acceptat și de politicianul care va deveni președinte al României sau președintă a României. În politica externă sunt trei poli: Parlamentul,  președintele României și Guvernul – cu Ministerul Afacerilor Externe. Eu n-am ascuns niciodată faptul că am susținut-o și o voi susține în alegerile prezidențiale din România pe doamna Dăncilă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă