16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Prima rachetă Starship SN8 super-grea SpaceX explodează în timpul unei încercări de aterizare înapoi

Prototipul Starship al SpaceX a explodat în timp ce încerca să aterizeze după lansarea testului de la instalația de rachete a companiei, din Boca Chica, Texas. Videoclipul live al testului de miercuri a arătat racheta auto-ghidată aterizând la viteză după o coborâre controlată înainte de a dispărea într-o minge de flacără.

În ciuda sfârșitului catastrofal al testului de șase minute și jumătate, antreprenorul SpaceX Elon Musk a fost încântat. „Marte, iată-ne !!” a scris pe Twitter.

Racheta Starship distrusă în accident a fost un prototip înalt de 16 etaje pentru vehiculul de lansare cu lift greu, dezvoltat de compania spațială privată a lui Musk pentru a transporta oameni și 100 de tone de marfă în viitoarele misiuni pe Lună și Marte.

Zborul de testare a fost destinat să atingă o altitudine de 12.500 de metri, propulsat de trei dintre motoarele Raptor recent dezvoltate ale SpaceX pentru prima dată. SpaceX nu a clarificat dacă racheta a zburat atât de sus.

Musk a spus imediat după accidentul de aterizare că „presiunea rezervorului de combustibil al benzii a fost scăzută” în timpul coborârii, „determinând viteza de atingere să fie ridicată”. El a adăugat că SpaceX a obținut „toate datele de care aveam nevoie” din test și a salutat faza de ascensiune a rachetei ca fiind un succes.

SpaceX a făcut prima încercare de a lansa Starship marți, dar o problemă cu motoarele sale Raptor a forțat întreruperea automată cu doar o secundă înainte de decolare.

Ultima oră
Pe aceeași temă