23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional16 JUDECĂTORI pentru condamnarea a două opozante Erdogan, acuzate de propagandă...

16 JUDECĂTORI pentru condamnarea a două opozante Erdogan, acuzate de propagandă teroristă

Sebahat Tuncel și Gultan Kısanak, poză din închisoare

Procesul celor două a avut loc în Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul kurd în mare parte al Turciei.
S-a încheiat în doar o câteva ședințe de judecată, dar în tot acel timp completul de trei judecători a fost într-un flux constant de schimbări. Cele două femei, care își mențin nevinovăția, au fost aduse la judecată o singură dată – pentru a auzi verdictul „vinovat”.
La momentul arestării lor la sfârșitul anului 2016, Kisanak și Tuncel erau figuri proeminente în campania de decenii a minorității kurde pentru egalitatea socială, economică și politică.
Kisanak, 58 de ani, fost jurnalist, a fost aleasă recent primar în Diyarbakir. Tuncel, 44 de ani, a fost membru în parlament, reprezentând o circumscripție din Istanbul. Au fost condamnate la 14, respectiv 15 ani de închisoare, pentru răspândirea propagandei teroriste și apartenența la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia și care este văzut drept o organizație teroristă de către SUA și UE. Cele două au negat acuzațiile.
 
Avocatul lor, Cihan Aydin, a spus că pregătirea unei apărări corespunzătoare a fost cu totul imposibilă, deoarece el nu a știut niciodată cine va sta prezida ședințele de judecată.
Judecătorii, câțiva dintre ei tineri și fără experiență, au fost schimbațifără explicații.„Președintele de complet a fost schimbat și de patru ori”, a spus Aydin, avocat pentru drepturile omului și președinte al baroului local.
„La fiecare ședință, a existat un nou complet de judecători și de fiecare dată a trebuit să începem apărarea de la început.
 „Era imposibil pentru judecători să citească mii de pagini din dosarul cauzei, așa că de fiecare dată a trebuit să rezumăm și să explicăm ce se află în rechizitoriu”, a spus Aydin. „A devenit atributul nostru să -i îndrumăm pe judecători.”
Instanța a refuzat să comenteze despre caz, anunță publicația Reuters.
Acuzații teroriste precum cele folosite pentru condamnarea celor două femei au devenit obișnuite în Turcia, mai ales decând cu încercarea eșuată a unor părți ale armatei de a-l răsturna pe președintele Tayyip Erdogan în 2016. Au urmat arestări în masă.
De asemenea, este tot mai des întâlnită și practica schimbării judecătorilor în timpul unui proces, au declarat pentru Reuters peste o duzină de avocați și alte surse jurdiciare. Oficialii turci spun că astfel de schimbări sunt doar de rutină, din motive de sănătate sau administrative. Avocații intervievați de Reuters spun că sunt convinși că este o modalitate prin care guvernul poate exercita controlul asupra instanțelor.
„Reorganizarea constantă a judecătorilor este un mecanism simplu, dar foarte util. De fiecare dată când guvernul se implică astfel în sistemul judiciar, există alte sute de cazuri în care judecătorii își învață lecția „să nu acționeze împotriva intereselor percepute de guvern, a spus Gareth Jenkins, analist politic cu sediul la Istanbul.
Mehmet Yilmaz, vicepreședinte al Consiliului Judecătorilor și Procurorilor, organul de stat care numește funcționarii legii, a declarat că sistemul juridic al Turciei nu este „în spatele niciunei țări din lume”.
Potrivit oponenților lui Erdogan, sistemul judiciar a devenit un instrument de avansare a agendei politice la un nivel fără precedent.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă