16 septembrie: Summit Turcia-Rusia-Iran asupra Siriei

16 septembrie: Summit Turcia-Rusia-Iran asupra Siriei

Liderii Rusiei, Iranului şi Turciei se vor întâlni pe 16 septembrie în Ankara, pentru un summit asupra Siriei, ne spune AFP

Lorand Stoica 0 comentarii

"Preşedintele (Recep Tayyip Erdogan) va găzdui un summit tripartit cu Rusia şi Iranul la Ankara", a declarat Ibrahim Kalin, în timpul unei conferinţe de presă miercuri seara.

Cei trei lideri vor discuta despre acordul din 2018 încheiat între Moscova şi Ankara cu privire la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria, despre înfiinţarea unei comisii constituţionale şi modul în care să fie continuat procesul politic, a precizat Kalin.

Anunţul survine în condiţiile în care regimul sirian, susţinut de Moscova şi Teheran, a preluat controlul asupra oraşului strategic Khan Shaykhun în sudul provinciei Idlib. Jihadişti şi insurgenţi susţinuţi de Ankara s-au retras din Khan Shaykhun precum şi din sectoarele vecine în nordul provinciei Hama, în faţa avansării regimului de la Damasc.

Aproape 900 de civili au fost ucişi de la demararea, în aprilie, a campaniei militare a regimului lui Bashar al-Assad împotriva acestei provincii şi a unor sectoare din provinciile vecine Alep, Hama şi Lattakia, aflate de asemenea în mâinile jihadiştilor din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida), potrivit unui ONG.

De asemenea, mai mult de 400.000 de persoane s-au refugiat din calea violenţelor din această regiune, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Regiunea Idlib ar trebui să fie protejată de acordul privind înfiinţarea unei "zone demilitarizate", încheiat în septembrie 2018 între Ankara şi Moscova, însă acest acord se aplică doar parţial.

Comentarii

loading...