10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternațional16 septembrie: Summit Turcia-Rusia-Iran asupra Siriei

16 septembrie: Summit Turcia-Rusia-Iran asupra Siriei

“Preşedintele (Recep Tayyip Erdogan) va găzdui un summit tripartit cu Rusia şi Iranul la Ankara”, a declarat Ibrahim Kalin, în timpul unei conferinţe de presă miercuri seara.

Cei trei lideri vor discuta despre acordul din 2018 încheiat între Moscova şi Ankara cu privire la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria, despre înfiinţarea unei comisii constituţionale şi modul în care să fie continuat procesul politic, a precizat Kalin.

Anunţul survine în condiţiile în care regimul sirian, susţinut de Moscova şi Teheran, a preluat controlul asupra oraşului strategic Khan Shaykhun în sudul provinciei Idlib. Jihadişti şi insurgenţi susţinuţi de Ankara s-au retras din Khan Shaykhun precum şi din sectoarele vecine în nordul provinciei Hama, în faţa avansării regimului de la Damasc.

Aproape 900 de civili au fost ucişi de la demararea, în aprilie, a campaniei militare a regimului lui Bashar al-Assad împotriva acestei provincii şi a unor sectoare din provinciile vecine Alep, Hama şi Lattakia, aflate de asemenea în mâinile jihadiştilor din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida), potrivit unui ONG.

De asemenea, mai mult de 400.000 de persoane s-au refugiat din calea violenţelor din această regiune, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Regiunea Idlib ar trebui să fie protejată de acordul privind înfiinţarea unei “zone demilitarizate”, încheiat în septembrie 2018 între Ankara şi Moscova, însă acest acord se aplică doar parţial.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...
Ultima oră
Pe aceeași temă