Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

36 de ţări cer la ONU Riadului o anchetă aprofundată cu privire la asasinarea lui Khashoggi

36 de ţări cer la ONU Riadului o anchetă aprofundată cu privire la asasinarea lui Khashoggi

Treizeci şi şase de ţări au lansat un apel, la ONU, prin care cer Riadului o anchetă ”rapidă şi aprofundată” a ucierii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, pentru ca cei care se fac vinovaţi să fie judecaţi, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

”Condamnăm cu cea mai mare fermitate uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, confirmată de către Arabia Saudită, în consulatul său de la Istanbul”, a declarat amabsadorul islandez Harald Aspelund, într-o intervenţie în Consiliul ONu al Drepturilor Omului.

”Anchetele (...) trebuie să fie rapide, eficiente şi aprofundate, independente şi imparţiale şi transparente. Vinovaţii trebuie sădea socoteală”, a adăugat el în numele celor 36 de ţări, între care se află numeroase state europene, dar şi Australia, canada şi Noua Zeelandă.

Reprezentantul saudit la Consiliu, Abdulaziz Alwasil, a ”condamnat exploatarea Consiliului de către anumite ţări care folosesc declaraţii comune pentru cauze politice”. ”Ingerinţele în afacerile interne în numele apărării drepturilor omului sunt un atac la adresa suveranităţii noastre”, a denunţat el.

Asasinarea la 2 octombrie a editorialistului Jamal Khashoggi, un colaborator al Washington Post (WP), al cărui corp nu a fost găsit încă, a provocat indignare în lume şi a pătat profund imaginea Arabiei Saudite, mai ales a prinţului moştenioe Mohammed bin Salman, cunoscut drept ”MBS”.

În prezentarea raportului său anual, miercuri, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a vorbit despre detenţii arbitrare ale unor femei care apără drepturile omului în Arabia Saudită, însă ea nu a spus absolut nimic despre uciderea editorialistului, un feroce critic al prinţului moştenitor.

În cadrul dezbaterilor la ONU, ţările au posibilitatea să vorbească despre ce subiecte vor.

Potrivit ONG-ului Human Right Watch (HRW), aceasta este prima oară când un grup de ţări decide să facă o declaraţie comună privind drepturile omului în Arabia Saudită în Consiliul Drepturilor Omului.

Ambasadorul islandez a îndemnat Arabia Saudită ”să divulge toate informaţiile disponibile şi să coopereze deplin în toate investigaţiile cu privire la crimă, inclusiv ancheta efectuată de către Raportoarea Specială ONU cu privire la execuţii  extrajudiciare” Agnès Callamard.

În urma unei misiuni în Turcia, menită să facă lumină asupra acestei crime, Callamard, mandatată de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, sublinia la 7 februarie că ”uciderea” lui Khashoggi a fost ”planificată şi comisă de reprezentanţi ai statului din Arabia Saudită”.

Însă Riadul a imputat-o unor elemente ”scăpate de sub control”. Procesul celor 11 suspecţi a fost deschis la începutul lui ianuarie în Arabia Saudită, iar procurorul general a cerut ca cinci dintre ei să fie condamnaţi la moarte.

”Circumstanţele” decesului lui Khashoggi ”reafirmă necesitatea protejării jurnaliştilor şi apărarea dreptului la libertatea de exprimare în întreaga lume”, a conchis Aspelund.

Ankara a subliniat în mai multe rânduri necesitatea unei anchete internaţionale în acest caz, deplângând lipsa de transparenţă a anchetei saudite.

Comentarii

loading...