16 C
București
marți, 28 septembrie 2021

39 de morţi în Yemen, după un bombardament al coaliţiei conduse de Arabia Saudită

Atacul coordonat de Arabia Saudită face parte din campania aeriană a coaliţiei antiteroriste, intensificată de săptămâna trecută, când rebelii huthi, care sunt susţinuţi de Iran, au preluat controlul asupra capitalei Sanaa, după uciderea fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh.

Avioanele coaliţiei arabe au întreprins zeci de raiduri aeriene, bombardând poziţiile huthi din Sanaa, dar şi din alte zone ocupate de aceştia.

Un oficial a declarat că un avion militar al coaliţiei a lansat şapte raiduri aeriene asupra taberei, unde se aflau aproximativ 180 de prizonieri.

Mohammed al-Aqel, unul dintre gardieni, a declarat că atacurile au început la ora locală 01.00 (ora României, 00.00).

Acesta a descris cum primul atac a deteriorat o parte a închisorii, încurajând câţiva dintre deţinuţi să încerce să evadeze, însă aceştia au fost opriţi de un al doilea atac.

Următoarele trei raiduri au avariat alte două clădiri şi zidul taberei.

Războiul civil din Yemen a început în 2015, între facţiuni ale insurgenţilor huthi, care îi oferă susţinere fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, şi forţele loiale Administraţiei conduse de Abdrabbuh Mansur Hadi.

În contextul confruntărilor militare, organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic şi-au intensificat activităţile în Yemen, ceea ce a dus la apariţia coaliţia condusă de Arabia Saudită.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă