19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternațional50 milioane euro, pentru restaurarea Notre - Dame

50 milioane euro, pentru restaurarea Notre – Dame

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat că instituţia va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, scrie AFP. Zona este încă izolată, iar poliţia face primele cercetări.

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a anunţat că mare parte din relicvele aflate în catedrala Notre-Dame au fost duse în sedii ale unor instituţii municipale, potrivit BFMTV.

O echipă din care face parte împreună cu personal al catedralei, pompieri şi forţe de securitate se ocupă de recuperarea elementelor de valoare rămase în interior pe parcursul incendiului.

Cele mai recente informaţii privind urmările incendiului arată că altarul este deteriorat, după ce acoperişul a fost carbonizat în proporţie de 75%. Imaginile realizate înăuntrul catedralei, care a ars mai bine de 12 ore, focul fiind stins complet marţi, aproape de ora locală 09.50, după cum au anunţat pompierii din Paris, arată că pilonii au rămas în picioare.

„Întreaga regiune Île-de-France este mobilizată complet pentru procedurile de reconstrucţie”, a anunţat preşedinta Valérie Pécresse.

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat şi grupurile LVHM şi Kering au anunţat că donează 300 de milioane de euro.

Hidalgo a propus organizarea „unei conferinţe internaţionale a donatorilor la Paris”.

Autorităţile au transmis că incendiul poate fi legat de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici. Muncitorii au fost identificaţi şi interogaţi de autorităţi.

Mai multe biserici din Franţa au bătut clopotele în semn de solidaritate. „Notre-Dame arde. Franţa plânge, la fel întreaga lume. Este foarte emoţionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis că este „în stare de şoc şi întristat”. „Papa este alături de Franţa”.

 

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă