19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternațional55 miliarde de euro subtilizate din 11 state europene

55 miliarde de euro subtilizate din 11 state europene

O dezvăluire uimitoare despre un uriaș jaf fiscal, despre modul în care mai multe miliarde de euro sunt eludate prin permisivitatea finanței și chiar a legii.

Deturnarea a 55 miliarde euro din impozite în detrimentul unor țări europene (în număr de 11 – Germania, Franța,Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia și Elveția) de către o bandă de traderi cu complicitatea investitorilor, avocaților fiscali și a marilor bănci, aruncă o nouă lumină asupra capacității sistemului financiar de a spolia statul de banul public.

Scandalul ComEx dezvăluie practici de evaziune fiscală de o amploare inedită. La originea escrocheriei se află o falie în lege ce permite rambursarea taxelor asupra dividendelor vărsate de întreprinderi acționarilor lor domiciliați în străinătate.

În șapte ani, între 7 și 12 miliarde de euro au fost estorcate Fiscului german și contribuabili danezi, austrieci, elvețieni, norvegieni și belgieni  au fost victimele înșelătoriei care nu ar fi fost posibilă fără participarea a 15 bănci, între care BNP Paribas, Societe Generale și Credit Agricol.

Jaful fiscal este scandalos având în vedere că ritmul a crescut în plină criză financiară, când statele auropene au ajutat băncile lipsite de lichidități, injectând sau acordându-le masiv capitaluri.  În timp ce deficitele bugetare explodau în timpul crizei zonei euro, acești finanțiști lipsiți de scrupule deturnau masiv banii publici în propriul profit.

Autoritățile germane au pus capăt acestor practici frauduloase în timp ce procedurile judiciare contra autorilor continuă. Acest angrenaj litigios este atribuit unui renumit avocat german,  Hanno Berger și constă din achiziția și revânzarea acțiunilor în jurul zilei plății dividendelor, atât de rapid încât administrația fiscală nu poate identifica adevăratul proprietar. 

Manipularea necesită înțelegerea între mai mulți investitori și permite revendicarea de mai multe ori a rambursării aceluiași impozit asupra dividendelor, lezând fiscul.

Afacerea a izbucnit în 2012 în Germania, antrenând deschiderea a șase anchete penale și un prim proces va începe curând la Wiesbaden.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă