Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

60 de producători de dispozitive au avut acces la datele utilizatorilor Facebook

60 de producători de dispozitive au avut acces la datele utilizatorilor Facebook

Comisia pentru Comerţ a Senatului Statelor Unite a cerut directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, să răspundă unei informaţii potrivit căreia a oferit acces la datele utilizatorilor unor cel puţin 60 de producători de dispozitive mobile.

Iulian Budușan 0 comentarii

Preşedintele comisiei, senatorul republican John Thune, şi senatorul democrat Bill Nelson i-au scris marţi lui Zuckerberg, în urma unui articol publicat de New York Times, care a relatat că producătorii de dispozitive au avut acces la datele prietenilor utilizatorilor, chiar dacă prietenii nu şi-au dat acordul ca datele lor să fie accesate de terţi.

Senatorii au întrebat în scrisoare dacă Facebook a auditat parteneriatele cu producătorii de dispozitive, în conformitate cu un ordin al Comisiei Federale pentru Comerţ referitor la solicitarea consimţământului, din 2011. Aceştia au întrebat şi dacă Zuckerberg vrea să îşi modifice declaraţia dată în Senat în aprilie.

Fecebook a anunţat că doreşte să răspundă oricăror întrebări adresate de Comisia pentru Comerţ.

Potrivit reprezentanţilor Congresului, Facebook nu a răspuns încă sutelor de întrebări adresate în scris de membri ai Congresului, după audierea lui Zuckerberg din aprilie.

Datele menţionate de articolul publicat de New York Times au fost  utilizate în ultimul deceniu de aproximativ 60 de companii, între care Amazon.com, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft şi Samsung Electronics, a informat vicepreşedintele Facebook pentru partenerate pe produse, Ime Archibong, într-o postare pe blog din 3 iunie.

Compania de media socială a anunţat că Huawei, producătorul de computere Lenovo şi producătorii de smartphone-uri OPPO şi TCL se află între cele aproximativ 60 de companii din întreaga lume care au primit acces la unele date ale utilizatorilor, după ce au semnat contracte prin care au obţinut dreptul de a recrea experienţe de tipul celor oferite de Facebook pentru utilizatorii lor.

Membri ai Congresului SUA şi-au exprimat îngrijorarea în urma unui articol publicat duminică de The New York Times, care a relatat că datele prietenilor utilizatorilor ar fi putut să fie accesate fără consimţământul explicit al acestora. Facebook a negat acest lucru, dar a explicat că accesul la date a fost acordat pentru a permite utilizatorilor să acceseze serviciile contului de pe dispozitive mobile.

Peste jumătate dintre aceste parteneriate au fost deja oprite, potrivit Facebook, care a precizat că acordul cu Huawei va fi închis în această săptămână. Compania urmează să oprească parteneriatele cu alte trei companii chineze.

Companiile chineze de telecomunicaţii sunt în atenţia oficialilor din domeniul securităţii, care consideră că acestea oferă o oportunitate pentru spionajul străin şi pun în pericol infrastructura americană, acuzaţii respinse de China.

Senatorul Mark Warner, vicepreşedintele comisiei pentru spionaj a Senatului SUA, care a întrebat Facebook dacă Huawei se află printre companiile care au primit date ale utilizatorilor, a afirmat într-un comunicat că comisia pentru spionaj a Camerei Reprezentanţilor şi-a exprimat îngrijorarea referitoare la Huawei încă din 2012.

”Informaţiile că Facebook a oferit acces privilegiat la datele utilizatorilor unor producători chinezi de dispozitive precum Huawei şi TLC provoacă îngrijorări justificate şi aştept cu interes să aflu mai multe despre cum s-a asigurat Facebook că informaţiile despre utilizatorii săi nu au fost trimise unor servere din China”, a spus Warner.

Un reprezentant al Facebook a spus că compania a administrat cu atenţie accesul acordat companiilor chineze.

 

Senatorii cer în scrisoare ca Facebook să comunice numele tuturor producătorilor care au primit date ale utilizatorilor

Senatorul Mark Warner, preşedintele comisiei pentru Securitate, a întrebat Facebook dacă companiile chineze Huawei Technologies, ZTE sau Xiaomi se află între companiile care au primit date ale utilizatorilor. Facebook nu a răspuns imediat la întrebare.

Companiile chineze de telecomunicaţii sunt în atenţia oficialilor din sectorul securităţii, care consideră că acestea oferă o oportunitate pentru spionajul străin şi pun în pericol infrastructura americană, acuzaţii respinse de China.

Comisia Federală pentru Comerţ a confirmat în martie să investighează practicile Facebook în domeniul confidenţialităţii datelor.

Potrivit New York Times, Facebook a permis Apple şi altor producători de dispozitive să aibă un acces larg la datele personale ale utilizatorilor şi ale prietenilor acestora, fără să le ceară consimţământul, chiar dacă a declarat că nu va mai împărtăşi informaţiile unor outsideri.

Archibong a spus că a împărtăşit datele utilizatorilor producătorilor de dispozitive numai pentru a îmbunătăţi accesul utilizatorilor Facebook la informaţii.

”Aceşti parteneri au semnat acorduri care au prevenit ca informaţiile utilizatorilor să fie folosite în alte scopuri decât să recreeze experienţe de tipul Facebook”, a explicat el.

Potrivit Facebook, reprezentanţii săi au aprobat acele noi experienţe, iar producătorii de dispozitive parteneri, precum Apple şi Amazon, nu au putut ”să integreze funcţiile Facebook în dispozitivele lor fără acordul utilizatorilor”.

Accesul la informaţiile personale a fost foarte diferit de cel al unor dezvoltatori precum Aleksandr Kogan, de la Cambridge Analytica.

Comentarii

loading...