9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalA două navă turcească de foraj de petrol şi gaze în apele...

A două navă turcească de foraj de petrol şi gaze în apele teritoriale ale Ciprului

Potrivit informaţiilor furnizate de compania navală Refinitiv Eikon, nava de foraj Yavuz, aparţinând Turciei, a ajuns în apropiere de Cipru în timpul nopţii de duminică spre luni. O altă navă de foraj a Turciei, Fatih, se află de luna trecută la vest de Cipru.

Administraţia prezidenţială de la Nicosia a emis un comunicat în care acuză Turcia de ”încâlcarea gravă” a suveranităţii Republicii Cipru.

”Această a doua extracţie … reprezintă o escaladare de către Turcia prin încâlcare arepetată a drepturilor suverane în baza legii maritime ONU şi a legislaţiei internaţionale, reprezentând cea mai serioasă încâlcare a suveranităţii Republicii Cipru”, a transmis Nicosia în comunicat.

Luna trecută, Liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităţilor de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia şi Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.

Într-o mişcare care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Cipru în privinţa drepturilor de exploatare, ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a fost citat de agenţia de ştiri Anadolu, sâmbătă, spunând că nava de foraj Yavuz va începe extracţia în decurs de o săptămână.

Cipru a descoperit zăcăminte de gaze naturale în Marea Mediterană în apropiere de ţărmul său în ultimii ani, însă nu a început exploatarea acestora.

Uniunea Europeană a transmis luni că încercarea Turciei de a explata gazele şi petrolul din vecinătatea Ciprului reprezintă îngrijorări serioase şi o inacceptabilă escaladare a tensiunilor din jurul insulei din Marea Mediterană.

”Intenţia declarată a Turciei de a iniţia o nouă operaţiune de exploatare ilegală la nord-est de Cipru reprezintă îngrijorări serioase. Această a doua operaţiune de exploatare, la două luni după precedentele operaţiuni de foraj de la vest de Cipru, reprezintă o nouă escaladare de neacceptat care încalcă suveranitatea Ciprului”, a transmis într-un comunicat departamentul UE pentru Afaceri Externe.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă