15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalAccidentul judecătoarei Ginsburg dă frisoane activiștilor LGBT

Accidentul judecătoarei Ginsburg dă frisoane activiștilor LGBT

Activiștii stângii sunt îngrijorați de faptul că o eventuală retragere pe motive medicale a judecătoarei Ruth Ginsburg, sau chiar un posibil deces al acesteia, va permite președintelui Donald Trump să nominalizeze un nou judecător conservator la Curtea Supremă.

Judecătoarea Ruth Ginsburg a suferit vineri un accident destul de serios, după ce și-a pierdut echilibrul și a căzut, fracturându-și trei coaste. Judecătoarea are 86 de ani, fiind decanul de vârstă din cadrul completului Curții Supreme a SUA. Membrii Curții Supreme sunt numiți pe viață. Instanță de ultim apel în SUA, Curtea Supremă are misiunea de a se pronunța asupra chestiunilor cele mai sensibile ale societății americane. Printre deciziile Curții care au polarizat cel mai mult societatea americană în ultimele decenii se numără legalizarea avortului sau plasarea legăturilor cuplurilor homosexuale sub definiția căsătoriei.

Componența Curții Supreme a stârnit un serios scandal în SUA nu mai departe de luna trecută, când Partidul Democrat și activiștii feminismului au încercat să blocheze nominalizarea lui Brett Kavanaugh, ultimul judecător care a completat echipa Curții Supreme. Brett Kavanaugh, judecător conservator nominalizat de președintele republican Donald Trump, a fost acuzat de 5 femei de hărțuire sexuală, însă nici una dintre ele nu și-a probat acuzațiile, iar una a recunoscut că plângerea ei a fost inventată.

În prezent Curtea Supremă este, teoretic, dominată de judecătorii conservatori, iar Partidul Democrat și activiștii progresiști din mass-media încearcă să întârzie nominalizarea următorului judecător până după alegerile prezidențiale din 2020. Dacă judecătoarea Ruth Ginsburg se va retrage până în 2020 sau va deveni prea bolnavă pentru a profesa, Donald Trump poate consolida controlul conservatorilor în Curtea Supremă, după ce a numit deja doi judecători, pe Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh.

„Ruth Ginsburg, să nu îndrăznești să mori, avem nevoie de tine!”, a scris o feministă, Eddie Barash, pe Twitter. „Prin prezenta îmi donez toate coastele și organele lui Ruth Ginsburg”, a reacționat și o ziaristă de la o revistă de tineri, Lauren Duca, de la Teen Vogue. De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de televiziune americani, Jimmy Kimmel, de la ABC, a cerut: „Trebuie să o protejăm pe Ruth Ginsburg cu orice preț. Ea trebuie să mai continue la Curtea Supremă încă mulți ani, încă poate 80 de ani dacă se poate!”.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă