Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Comisia Europeană

FOTO: Comisia Europeană

Acord comercial gigant, semnat de Uniunea Europeană și Japonia

Uniunea Europeană și Japonia au semnat JEFTA, creând astfel o zonă de liber schimb ce acoperă aproximativ o treime din PIB-ul global, cu 600 de milioane de oameni.

Mihai Cernea 0 comentarii

Marți, la Tokyo, Uniunea Europeană și Japonia au semnat un uriaș acord de liber schimb care prevede eliminarea, în timp, a 99% din taxele vamale dintre piețele nipone și europene. Valoarea acestor taxe pentru companiile din Japonia și UE este estimată la 1 miliard de euro pe an, informează AFP.

Negocierile pentru acest acord au început in 2013, au fost finalizate anul trecut și va intra în vigoare în 2019, după ce va fi ratificat de Parlamentul European și cel japonez. Principalele produse exportate în Japonia din Europa sunt agroalimentare, Japania angajându-se să respecte peste 200 de indicații geografice. Europa deja exportă pe piața japoneză, în fiecare an, bunuri în valoare de 58 de miliarde de euro și servicii în valoare de 28 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Europene.

Din perspectiva Japoniei, marele câștigător este industria auto, care va avea acces liber pe piața europeană. 

 

Mesaj de pentru Trump

JEFTA este un semnal puternic împotriva protecționismului comercial promovat de președintele SUA, Donald Trump. Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene, a declarat că „impactul acordului trece dincolo de granițele noatre. Prin semnarea acestui acord, împreună, dăm un semnal asupra viitorului comerțului liber și echitabil.”

Oficialii japonezi au declarat că atitudinea lui Trump în problemele de comerț au determinat Japonia și Uniunea Europeană să accelereze negocierile în acest dosar. La începutul mandatului său, SUA a anulat negocierile pentru un acord comercial ce ar fi creat o zonă de liber schimb între SUA și statele din zona pacifică.

Comentarii

loading...