15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalAcord de cooperare militară între Iran și Siria

Acord de cooperare militară între Iran și Siria

Ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, a sosit duminică la Damasc pentru o vizită de două zile, pentru întrevederi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad şi cu responsabili militari de rang înalt, a indicat agenţia citată, care nu a dat însă detalii despre acord.

Iranul intervine militar alături de forţele regimului lui Bashar al-Assad în conflictul care le opune pe acestea grupărilor rebele şi jihadiste.

Datorită ajutorului Teheranului şi sprijinului Moscovei, regimul Assad a reuşit să preia controlul asupra a aproape două treimi din teritoriu. Preşedintele sirian a afirmat recent că reconstrucţia ţării este ‘prima prioritate’.

„Siria se află la o cotitură foarte important. Traversează o fază critică şi intră în etapa foarte importantă a reconstrucţiei”, a declarat duminică ministrul iranian al apărării, citat de televiziunea de stat Irib.

Hatami a subliniat că Teheranul va avea „o prezenţă, o participare” în procesul de reconstrucţie.

Războiul care devastează Siria din 2011 a provocat peste 350.000 de morţi, dar şi distrugeri estimate de o comisie a ONU la aproape 400 miliarde de dolari.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat săptămâna trecută că Iranul trebuie să-şi retragă forţele din Siria.

În schimb, oficiali de la Teheran afirmă că Iranul are o prezenţa militară în Siria la invitaţia guvernului lui Assad şi că nu există planuri imediate de retragere.

Cele mai citite

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă