14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalACORD ISRAEL Binyamin Netanyahu se îndreaptă spre un exit final

ACORD ISRAEL Binyamin Netanyahu se îndreaptă spre un exit final

Unul dintre colegii lui Bennett, influentul politician de extremă dreapta Ayelet Shaked, în vârstă de 45 de ani, care urmează să ocupe funcția de ministru de interne, a exercitat presiuni asupra discuțiilor cerând un loc în comitetul pentru numiri judiciare. Postul res-pectiv fusese promis lui Merav Michaeli, 54 de ani, liderul laburist, care urmează să servească ca ministru al transporturilor. 

Poziția are o semnificație importantă deoarece reprezentanții de dreapta și de stânga luptă să influențeze numirea judecătorilor conservatori sau liberali de la Curtea Supremă. O sursă apropiată lui Michaeli a spus că „Laburiștii au recunoscut deja atât de mult celor de dreapta. . . chiar nu putem să renunțăm la numirile judiciare”. 

Cu toate acestea, negociatorii au ajuns la un compromis prin care cei doi miniștri opuși vor lua pe rând locul în comisie. 

Un obstacol mai dificil în calea încheierii acordului a fost problema clădirilor ilegale, în special în deșertul sudic al Negevului. 

Una dintre revendicările cheie ale partidului islamist-conservator Ra’am – primul partid arabo-israelian care s-a alăturat unui guvern israelian – a fost de a acorda permise retroactive către mii de clădiri prevăzute pentru demolare. Partidele de dreapta au susținut un număr limitat de permise. 

Mansour Abbas, 47 de ani, liderul lui Ra’am, a recunoscut că Netanyahu l-a îndemnat să nu se alăture coaliției, promițând că îi va trece un număr mult mai mare de autorizații de construire.„Netanyahu ne-a oferit mai puțin decât s-a raportat”, a spus Abbas când a ajuns la discuții. 

„Ne ținem de principiul nostru de a încerca să obținem cele mai bune rezultate pentru comunitatea arabă”, a spus el. 

Susținătorii Likud, partidul lui Netanyahu, au presat membrii mai de dreapta ai noii coaliții, cu campanii online și proteste în afara caselor lor, îndemnându-i să nu fie „trădători de stânga”. 

Președintele interimar al Knesset este un membru în vârstă al Likud și se așteaptă să încerce să folosească procedura parlamentară pentru a amâna votul de încredere și punerea în funcție a guvernului, pentru a-i da lui Netanyahu mai mult timp pentru a elimina majoritatea noului guvern. 

În mijlocul luptei, Knesset l-a ales pe Isaac Herzog, în vârstă de 60 de ani, un politician veteran, ca următor președinte, un rol în mare parte ceremonial. Herzog este un fost șef al Partidului Laburist care a candidat fără succes împotriva lui Netanyahu la alegerile parlamentare din 2015. 

„Am intenția să fiu președintele tuturor”, a spus Herzog, al cărui tată răposat a deținut aceeași funcție, după ce voturile au fost înregistrate. 

„Trebuie să apărăm statutul internațional al Israelului și buna reputație a acestuia în familia națiunilor, să combatem antisemitismul și ura față de Israel și să păstrăm stâlpii democrației noastre”. 

Profil: Yair Lapid 

 

Yair Lapid, în vârstă de 57 de ani, este liderul opoziției și arhitectul noului guvern israelian care ar putea fi jurat încă de săptămâna viitoare înlocuindu-l pe Binyamin Netanyahu. 

Mama sa, Shulamit Lapid, este dramaturg și romancier, iar tatăl său, Yosef (Tommy) Lapid, jurnalist și prezentator TV, a făcut o scurtă incursiune a sa în politică ca lider al unui partid laic militant și a devenit ministru al justiției. 

Lapid Jr a mers pe urmele părinților săi, începând propria sa carieră de jurnalist în timpul serviciului militar când era reporter pentru revista principală a armatei israeliene. El a continuat în viața civilă ca un popular editorialist de redacție și prezentator de emisiuni de talk shaw și în 2007 a devenit prezentatorul principalului program de știri din weekend la televiziunea comercială israeliană. 

În 2012, a părăsit jurnalismul pentru a intra în politică și a fondat partidul centrist Yesh Atid (Există un viitor) care a câștigat 19 locuri în Knesset în anul următor, devenind al doilea ca mărime după partidul Likud al lui Netanyahu. 

A slujit timp de 19 luni ca ministru de finanțe în cabinetul Netanyahu, dar a realizat puțin și a avut o relație stâncoasă cu primul ministru, care l-a concediat. 

În 2019, a fost de acord să fuzioneze Yesh Atid cu partidul albastru și alb al lui Benny Gantz și să-i fie adjunct. Albastru și alb a reușit să depășească Likud la a doua alegere din 2019, dar nu a reușit să formeze o coaliție care să-l înlocuiască pe Netanyahu. 

În 2020, Lapid s-a opus deciziei lui Gantz de a intra într-o coaliție cu Netanyahu, iar Yesh Atid s-a despărțit de Blue And White. Lapid a devenit liderul opoziției și, după ultimele alegeri din martie, a intermediat cu atenție acordul dintre opt partide din întregul spectru politic pentru a forma o coaliție majoritară care este acum pregătită să-l înlocuiască pe Netanyahu. 

Dacă noul guvern rămâne în funcție până atunci, el este pregătit să preia funcția de premier de la Naftali Bennett în august 2023. Între timp, el va fi ministrul de externe. Este căsătorit cu o jurnalistă, Lihi, cu care are doi copii și are un copil mai mare din prima căsătorie. Locuiesc în nordul Tel Avivului. 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă