10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalAcordul Brexitului nu va fi schimbat de viitorul premier britanic, transmite Comisia...

Acordul Brexitului nu va fi schimbat de viitorul premier britanic, transmite Comisia Europeană

După ce a fost întrebat cu privire la promisiunea lui Boris Johnson, favorit să fie viitorul premier, de a nu plăti „factura” divorţului între UE şi Marea Britanie dacă nu se va schimba acordul, purtătorul de cuvânt al Comisiei a afirmat: „Toată lumea ştie care este acordul. Acest acord a fost aprobat de toate statele membre şi alegerea unui nou prim-ministru nu va schimba acest lucru”.

Premierul britanic Theresa May şi-a anunţat demisia săptămâna trecută după ce nu a reuşit să livreze Brexitul. Acordul la care ea a ajuns cu Uniunea Europeană a fost respins de trei ori de parlament.

May va rămâne în funcţia de premier până când va fi ales un nou succesor. În cursa pentru conducerea Partidului Conservator şi automat pentru funcţia de premier s-au înscris zece candidaţi iar favorit este fostul primar al Londrei, Boris Johnson.

El a ameninţat să nu plătească factura Brexitului – o sumă evaluată între 40 şi 45 de miliarde de euro -, dacă UE nu acceptă condiţii mai bune pentru ţara sa.

Candidaţii anunţaţi la succesiunea Theresei May se contrazic, pentru moment, privind strategia de abordat în cazul Brexitului, existând două tabere:  cei care vor ca regatul să iasă din Uniune inclusiv fără acord şi cei care afirmă că pot să renegocieze.

În a doua categorie se află şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt, care a declarat: “Sunt absolut sigur că, dacă adoptăm abordarea corectă a subiectului, europenii ar fi gata să negocieze”, sprijindu-se pe o conversaţie pe care a avut-o cu Angela Merkel.

Parlamentarii conservatori vor participa acum la mai multe voturi pentru ca după acest proces să rămână doi candidaţi pentru funcţia de premier. În faza finală, vor vota toţi membrii Partidului Conservator iar câştigătorul va fi desemnat în săptămâna care începe pe 22 iulie.

Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă