14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAcordul de BREXIT mai trece un obstacol

Acordul de BREXIT mai trece un obstacol

Deşi votul nu era necesar din punct de vedere legal, ratificarea fiind necesară doar în Parlamentul European şi în parlamentul britanic, primul ministru irlandez Leo Varadkar a vrut să demonstreze că politicienii din toate partidele îi sprijină poziţia.

Deoarece mai puţin de 10 membri din cei 158 de parlamentari s-au opus mişcării, purtătorul de cuvânt a declarat că obiectivul a fost îndeplinit.

Proiectul de acord pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi aprobat duminică de către liderii UE, alături de o declaraţie politică privind viitorul relaţiilor comerciale, sarcina dificilă revenindu-i apoi primului ministru britanic Theresa May care trebuie să obţină sprijinul majorităţii parlamentarilor britanici sceptici.

“Sprijinul acestei case pentru proiectul de acord de retragere, sunt sigur că va transmite un semnal puternic înaintea Consiliului European de duminică că Irlanda sprijină deplin această înţelegere”, a declarat ministrul de externe Simon Coveney.

Varadkar s-a bucurat de un sprijin transversal de-a lungul discuţiilor, în încercarea de a evita reintroducerea controalelor de frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord, ceea ce ar putea ameninţa un acord de pace de 20 de ani care s-a încheiat după trei decenii de vărsare de sânge în Irlanda de Nord.

Acordul include o dispoziţie care ar evita reintroducerea unor astfel de controale responsabile pentru o mare parte din neliniştea din propriul partid al Theresei May.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă