15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalAcordul UE a trecut, încep negocierile pentru vot

Acordul UE a trecut, încep negocierile pentru vot

Acordul liderilor UE, semnat după cinci zile de negocieri dure, este privit de Parlamentul European cu optimism în ceea ce privește instrumentul de recuperare de 750 miliarde euro dar cu scepticism în ceea ce privește fondurile alocate pentru bugetul perioadei 2021 – 2027.

„Instrumentul de recuperare este un pas important către o nouă ambiție pentru Uniune: mai ecologică, mai competitivă și digitală. Acest
împrumut masiv este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și nu ar trebui să ignorăm ceea ce tocmai s-a întâmplat.”, au văzut partea plină a paharului negociatorii Parlamentului European, după anunțul privind acordul liderilor Uniunii Europene.

În schimb, parlamentarii europenii nu sunt la fel de încântați de bugetul pe teren lung, așa cum a fost el repartizat în urma discuțiilor dintre șefii statelor membre și, în acest context, atrag atenția că trebuie să fie făcute modificări pentru a se obține aprobarea sa.

„Imaginea este mult mai negativă când vine vorba de bugetul pe termen lung al UE (CFM). Parlamentul nu poate accepta plafoanele înregistrate propuse, întrucât înseamnă că renunță la obiectivele pe termen lung ale UE și la autonomia strategică, în timp ce cetățenii cer mai mult. Mai multă solidaritate europeană, mai multă acțiune europeană în domeniul sănătății publice, în cercetare și digitalizare, tineret și în lupta istorică împotriva schimbărilor climatice. Programele-cheie pentru atingerea acestor obiective au fost considerabil reduse și și-au pierdut majoritatea top-ups în cadrul Next Generation EU. Ne vom strădui să asigurăm îmbunătățiri, inclusiv sume mai mari, pentru programele MFF orientate spre viitor, precum Horizon, InvestEU, LIFE, Erasmus +. Și dacă condițiile noastre nu sunt îndeplinite suficient, vom adopta programele pe baza CFM-ului existent, așa cum prevede Tratatul.”, au avertizat membrii echipei de negociere a PE.

Parlamentul European rămâne ferm împotriva eliminării mecanismului de reducere sau suspendare a finanțării UE dacă un stat membru nu respectă statul de drept, iar această problemă nu ar trebui eliminată, ci abordată acum, se arată într-un comunicat emis de PE.

Parlamentul European va avea un ultim cuvânt înainte de intrarea în vigoare a bugetului 2021-2027, în condițiile în care bugetul actual multianual se termină la 31 decembrie 2020. Parlamentul își va stabili condițiile și va începe negocierile cu președinția germană a Consiliului UE cât mai curând, anunță negociatorii Parlamentului European. Echipa de negocieri a Parlamentului European pentru următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene și reforma resurselor proprii este formată din parlamentari din Belgia, Polonia, Portugalia, Franța și Germania.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă