10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalActivista femeilor saudite, Loujain al-Hathloul, închisă pentru acuzații de terorism

Activista femeilor saudite, Loujain al-Hathloul, închisă pentru acuzații de terorism

Loujain al-Hathloul, 31 de ani, a fost acuzată că a pus în pericol securitatea națională și că a căutat să schimbe sistemul politic al țării. Cu toate acestea, când a fost arestată în mai 2018, autoritățile au arătat clar că reala sa infracțiune a fost aceea de a vorbi cu jurnaliști și ambasade străine, inclusiv cu cele ale Marii Britanii și SUA, aliați apropiați ai Arabiei Saudite, pentru a promova cauza drepturilor femeilor.
 
Toți au urmat instrucțiunile care le-au fost transmise prin telefon să nu solicite credit pentru decizia, luată personal de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, atunci când anunțul mult așteptat a fost făcut în septembrie anul precedent.
 
Arestările lor au fost declarate de grupurile pentru drepturile omului drept un avertisment că, chiar dacă prințul, cunoscut pe scară largă sub numele de MBS, s-a angajat în unele reforme sociale la codurile legale conservatoare ale regatului, acestea nu ar trebui considerate drept o licență pentru a cere drepturi politice mai largi.
 
Cazul Hathloul a fost promovat energic de cele două surori ale sale și de fratele ei, care locuiesc  în Occident, mai ales după ce le-a transmis acestora că a fost torturată și amenințată în arest. Ea a spus că, odată, a fost supravegheată personal de Saud al-Qahtani, mâna dreaptă a prințului.
 
„Sora mea nu este teroristă, este activistă”, a spus sora ei Lina. „A fi condamnată pentru activismul ei chiar pentru reformele pe care MBS și regatul saudit le susțin cu mândrie este ipocrizia finală”.
Cazul Hathloul părea să declanșeze un răspuns extrem al prințului moștenitor Mohammed bin Salman sau cel puțin al consilierilor săi
Cealaltă soră a ei, Alia, a spus că a fost supărată la început de știrea condamnării. Cu toate acestea, cu doi ani și zece luni de pedeapsă suspendată și ținând cont de timpul executat, ea a spus că sora ei ar trebui eliberată în două luni.


 
„ Sentința este profund tulburătoare. Înțelegem că este posibilă eliberarea timpurie și o încurajăm cu tărie ca [o] problemă de urgență”.
Michelle Bachelet, comisarul ONU pentru Drepturile Omului
 

TEHNIC VORBIND
 

Readucerea în prin plan a lui Hathloul, atât de curând după ce Joe Biden a câștigat Casa Albă arată mai mult ca un mesaj. Ascensiunea prințului saudit a fost strâns legată de cea a ginerelui președintelui Trump, Jared Kushner.

Asasinări și arestări

 
Arestările doamnei Hathloul și ale altor activiști precum și asasinarea lui Jamal Khashoggi, jurnalistul disident, l-au transformat pe prinț într-un paria, care a premis regatului atacarea democraților americani.

Umbrela de securitate
 

În joc sunt prețioasele provizii de arme ale Arabiei Saudite și, mai mult, locul său sub umbrela de securitate americană.
 
 
Hathloul va fi încă în stare de probă în așteptarea încheierii părții suspendate a pedepsei și se confruntă, de asemenea, cu o interdicție de călătorie de cinci ani, ceea ce o va pune în pericol de represalii suplimentare. Ea i-a spus familiei că a fost amenințată personal de Qahtani, un asistent regal care a fost numit și de anchetatorii americani și externi ca omul care a supravegheat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul în 2018. Ea a susținut el a amenințat-o că o violează și apoi o va ucide și o va tăia în bucăți. Amnesty International a declarat că a fost electrocutată și bătute în arest.

Sentința este o provocare pentru noua administrație Biden din SUA. Președintele ales va fi presat să preseze puternic pentru eliberarea altor activiști politici din regat, inclusiv cel puțin alți patru activiști pentru drepturile femeilor care sunt încă în închisoare, dar mai puțin proeminenți decât Hathloul. Luna trecută, Nassima al-Saada, cea mai proeminentă femeie activistă din minoritatea șiită din Arabia Saudită, a fost închisă timp de cinci ani, inclusiv doi ani cu suspendare.

Hathloul a fost perfectă pentru campania la dreptul femeilor de a conduce, care a fost timp de decenii una dintre cele mai cunoscute cauze din Arabia Saudită. Educată în Canada, unde tatăl ei fusese atașat de navă la ambasada saudită, vorbea fluent engleza, lucra în relații publice și este căsătorită cu un comediant stand-up din Arabia Saudită.

Cazul ei a fost trimis luni la o curte specială pentru terorism pentru verdict și condamnare, în timp ce instanța penală principală, care a audiat cazul urmăririi penale, a respins în mod oficial apărarea ei că a mărturisit acuzații sub constrângere.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă