11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional„Afacerea Khashoggi”.Saudiții amenință petrodolarul și, implicit, economia mondială

„Afacerea Khashoggi”.Saudiții amenință petrodolarul și, implicit, economia mondială

Embargoul iranian decretat de președintele Donald Trump va deveni efectiv la 4 noiembrie, dar economia mondială a văzut deja efectele: prețul petrolului urcă vertiginos și țările importatoare se tem de riscurile unui baril de 100 dolari.

La rândul său, Arabia Saudită, suspectată că este responsabilă de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, amenință că va utiliza „arma petrolului” dacă va fi prinsă în corzi, aruncând astfel în aer un tabu de 45 de ani.

Este una din situațiile cele mai incredibile și mai surprinzătoare ale acestei perioade, SUA și Arabia Saudită fiind într-o alianță ce părea indestructibilă, bazată pe strategia petrolului.

Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, se află la Riad, unde s-a întâlnit cu ministrul de Finanțe saudit, Mohammed al-Jadaan, pentru a discuta pe marginea „cazului Khashoggi” și cum să salveze alianța.

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, menționa o creștere a inflației legată de prețul energiei, în timp ce economistul-șef al BCE, Peter Praet, preciza că instituția financiară va acționa mai agresiv dacă o creștere a prețului petrolului va antrena zona euro spre deflagrație.

Acum avem de-a face cu unul din acele „șocuri externe” – ale căror riscuri sunt subliniate de bancherii centrali –  care este pe cale să lovească o economie mondială mai fragilă ca niciodată.

Potrivit analiștilor, „afacerea Khashoggi” reprezintă un test neașteptat pentru una din alianțele cele mai importante din economia mondială – relația dintre Statele Unite și Arabia Saudită. Or, posibilitatea sancțiunilor contra regatului wahhabit ar putea antrena o criză petrolieră majoră. Dar, nici Riadul și nici Washingtonul nu au vreun interes în acest sens.

După amenințări venite de peste Atlantic, saudiții au ripostat imediat printr-un comunicat : „Dacă regatul va face obiectul unor reacții excesive, vom răspunde într-un mod mai dur”,  subliniindu-se „rolul vital pe care îl joacă Arabia Saudită în economia mondială”.

Mai mult, s-a făcut referire la vânzarea petrolului pe monede naționale, nu pe dolari, ceea ce ar însemna cea mai grea lovitură pentru petrodolar și pentru SUA.

Cu imensele sale rezerve, țara din Golf asigură 10% din producția la nivel planetar și deține  primul loc în exportul mondial de aur negru.  „Afacerea Khashoggi” este o sursă de întrebări legate de evoluția pe termen mediu a unei țări atât de importante pentru aprovizionarea petrolieră a numeroase economii dezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Fiind vorba de o angajare în ultima fază a ciclului economic, piețele rămân ostatice riscurilor importante asupra aprovizionării lor, or „afacerea Khashoggi” întărește aceste riscuri. Sunt cunoscute efectele tensiunilor excesive asupra barilului prin impactul lor inflaționist, ele însele surse de presiune asupra cererii globale.

Economia mondială va suporta șocul unei oferte suplimentare pe frontul petrolier, de unde importanța menținerii unei atenții speciale a consecințelor „afacerii Khashoggi” în următoarele luni.

 

Au fost descoperite rămășițe din trupul lui Khashoggi

 

otrivit portalului de știri Haberler, părți din corpul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi au fost descoperite într-o fântână decorativă de pe teritoriul misiunii diplomatice saudite din Istanbul.

Ziarul „Aydinlik” susține că rămășițele au fost găsite la rezidența consulului saudit, care se află la câteva sute de metri distanță de Consulat.

Însă, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care promisese că va informa Parlamentul asupra „a tot ce se știe” despre uciderea jurnalistului saudit, a insistat doar pe premeditarea crimei.

„Vreau să vorbesc despre uciderea lui Khashoggi, acest fapt a fost stabilit. Există dovezi că uciderea a fost planificată cu atenție”, a spus Erdogan într-un discurs în Parlament. „La 1 octombrie, cu o zi înainte de moartea lui Khashoggi, trei grupuri de cetățeni saudiți au sosit la Istanbul.

Ei s-au îndreptat spre Consulatul general și au făcut, de asemenea, o recunoaștere în Pădurea Belgradului, de lângă Istanbul, și în cea din Yalova, la 90 de kilometri sud de Istanbul”, a susținut președintele turc.

„Nu mă îndoiesc de onestitatea regelui Arabiei Saudite. Va urmări evoluțiile acestui caz, însă fac apel la rege și la întreaga conducere a Arabiei Saudite, deoarece toate acestea s-au întâmplat în Istanbul, să fie audiați arestații aici”, a menționat liderul turc.

Potrivit lui Erdogan, printre cetățenii saudiți care ar fi venit special pentru Khashoggi s-au numărat ofițeri de informații, personal de securitate și experți legiști. Liderul turc a subliniat că, după omor, o persoană cu o barbă falsă, purtând ochelarii și hainele victimei, o sosie a lui Khashoggi, a ieșit din Consulat, intenționând să inducă în eroare ulterioara anchetă. În seara omorului, 2 octombrie, sosia jurnalistului a plecat la Riad.

Saud Al-Moajab, procurorul public din Arabia Saudită, a declarat că 18 cetățeni din Arabia Saudită sunt sub anchetă, fără a le dezvălui numele. El a mai spus că șeful Serviciilor Secrete, Ahmed Al Asiri, și consilierul Curții Regale, Saud al-Qahtani, au fost concediați și, de asemenea, audiați în caz.

Președintele Erdogan a insistat pe demontarea versiunii accidentului în timpul interogării susținute de Arabia Saudită, precizând încrederea pe care o are în regele saudit, nu și în moștenitorul Coroanei, care ar fi comandat acest „incident”.

Turcia a indicat încă de la început că jurnalistul a fost torturat, ucis, dezmembrat, iar ziarele proguvernamentale au susținut că există înregistrări ale tragicului eveniment petrecut în sediul Consulatului saudit din Istanbul.

Existența înregistrărilor este un subiect foarte sensibil, deoarece nu ar fi putut fi efectuate legal de către serviciile secrete turcești, iar prezentarea acestora ar putea stârni un scandal diplomatic cu misiunile străine din Turcia.

Scandalurile ce izbucnesc în Turcia având la bază înregistrări ilegale demonstrează că există și alte entități care recurg la supravegheri neautorizate. Cert este că autoritățile turce par a fi știut de la bun început tot ce s-a întâmplat în Consulat, ca și când ar fi avut acces la înregistrări audio.

 

Rusia îi întinde o mână prințului saudit

 

„Rusia a auzit poziția oficială a Arabiei Saudite și că familia regală nu are nicio legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Alte probleme sunt pentru anchetatori”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Această declarație seacă a Kremlinului a fost însoțită de trimiterea la Riad a unei delegații de oameni de afaceri ruși, primită chiar de prințul Mohammad bin Salman, suspectul principal în „cazul Khashoggi”. Delegația va discuta despre perspectivele companiilor rusești de a opera pe piața Arabiei Saudite.

În aceste zile, la Riad se desfășoară un forum economic important, primul mare eveniment al regatului pe scena mondială.

Forumul pentru Inițiative de Investiții Viitoare este creația prințului Coroanei, acesta fiind menit să atragă miliarde de dolari în investiții străine în regat și să contribuie la crearea unor locuri de muncă extrem de necesare pentru populația tânără.

Mai multe companii occidentale de marcă și-au retras participarea în urma scandalului provocat de uciderea jurnalistului. Nici Prințul Mohammed nu a fost prezent la inaugurarea evenimentului.  

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă