8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAfacerile premierului Viktor Orban cu „vizele de aur“

Afacerile premierului Viktor Orban cu „vizele de aur“

Premierul Ungariei, care susține expulzarea refugiaților și se opune „cotelor“ impuse de Bruxelles, acordă „vize de aur“ unor migranți cu „stare“, oameni de afaceri dubioși, prin intermediul unor firme offshore legate de partidul său.

 Cu câteva zile înaintea alegerilor legislative, premierul ungar, Viktor Orban, şi-a intensificat campania xenofobă, acuzându-şi adversarii că ar complota pentru islamizarea ţării şi vor „instalarea unui guvern pro-imigraţie acceptabil de George Soros (miliardarul american de origine ungară, oaia neagră a lui Orban)“.

În schimb, premierul este foarte discret în ce priveşte imigranţii bogaţi pe care i-a primit cu braţele deschise. Între 2013 şi 2017, Guvernul a oferit permis de rezidenţă permanentă la peste 20.000 de cetăţeni din  afara Europei.

Singurul criteriu pentru obţinerea acestor „vize de aur“, ce permit circulaţia în toată Uniunea Europeană, este cumpărarea de obligaţiuni de stat în valoare de 360.000 euro, prin intermediul unor misterioase societăţi offshore.

     Omul de legătură al lui Assad, acceptat de Ungaria

Potrivit publicației „Liberation“, dintre societățile offshore ce efectuează „tranzacția“, unele au legătură cu partidul lui Orban.

Alte state europene, ca Portugalia, Malta, Olanda, oferă permis de rezidență în schimbul investițiilor sau crearea de locuri de muncă.

Dosarele de cerere pentru viză de rezidență sunt filtrate de poliție și de serviciile secrete, de aceea se poate spune că „dubioșii” care au beneficiat de permis de rezidență au fost acceptați de către autorități.

Un exemplu este cel al sirianului Atiya Khouri. Vizat de sancțiuni americane din 2016, Khouri era  finanțistul din umbră al liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, transferând  bani între Siria, Liban și Rusia. De asemenea, era legat de o rețea care ajuta regimul sirian să cumpere petrol de la ISIS. Oficiul ungar de Imigrație a confirmat că a eliberat o viză permanentă pentru Khouri în 2017.

„Autoritățile au respectat toate procedurile de securitate”, a declarat Janos Lazar, brațul drept al lui Orban.

Rusia are o „uzină de vize” prin Ambasada ungară de la Moscova, care  a vândut zeci de mii de vize rușilor. 

„Multe mii dintre cei care au primit vize n-au pus niciodată piciorul în Ungaria și nu știm unde sunt”, a declarat deputatul ecologist Bernadett Szel.

Autoritățile spaniole au precizat că la Malaga au venit cortegii de prostituate ruse care dețineau vize de Ungaria.

     Căutat de FBI

Un caz special este cel al lui Ghaith Pharaon, un bogat om de afaceri saudit. În 2016,  presa maghiară dezvăluia că acesta achiziționase mai multe proprietăți în Ungaria, printre care o vilă în apropiere de reședința premierului Orban și făcea afaceri cu ginerele acestuia.

Pharaon era căutat din 1991, când s-a emis mandat de arestare de către FBI pentru fraudă bancară, conspirație și extorcare de fonduri. În Algeria, un tribunal l-a condamnat în contumacie pentru delapidare, iar justiția franceză a deschis o anchetă pentru spălare de bani.

El a obținut o viză Schengen de un an în 2014 la Ambasada ungară din Beirut, reînnoită în 2015. Pharaon este un fost bancher al familiei regale saudite, cu o lungă experiență în plasamente financiare în locuri discrete.

Opoziția maghiară estimează că el a venit în Ungaria pentru a scoate bani din țară. Potrivit OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), 850 milioane de euro din fonduri europene au fost deturnați sau cheltuiți în mod nelegal sub Guvernul Orban.

Între 2014 și 2017, bancherul saudit a efectuat cinci călătorii în Ungaria și s-a spus că a venit cu avionul, dar a plecat cu alte mijloace. Ipoteza  este că a trecut în Croația – stat membru al UE –  până în portul Split, unde era ancorat iahtul său, Pharaon. 

Ziarul Magyar Narancs a dezvăluit că în august 2016, altă navă se afla în același port și în același timp cu cel al celebrului bancher: iahtul Artemy, care îi aparține lui Lorinc  Meszaros, oligarhul favorit al lui Viktor Orban.

 

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă