7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalAfganistan: Americanii şi talibanii s-ar apropia de un acord de pace

Afganistan: Americanii şi talibanii s-ar apropia de un acord de pace

Un prim acord de pace ar urma să reducă numărul militarilor americani în Afganistan la 8.000 de oameni – de la 14.000 în prezent, scrie în ediţia de joi, cotidianul The Washington Post (WP). Talibanii s-ar angaja la un armistiţiu şi şi-ar întrerupe orice legătură cu gruparea jihadistă Al-Quaeda.

”Cred că am ajuns la 80 sau 90% (dintr-un acord)”, a declarat un oficial amerian. ”Însă mai este un drum lung cu cele 10-20 de procente rămase”.

Potrivit Fox News, acest acord prevede negocieri de pace între talibani şi guvernul afgan.

Talibanii au refuzat ferm, până acum, să discute cu Guvernul preşedintelui afgan Ashraf Ghani, pe care-l consideră ilegitim, cu excepţia unei reuniuni recente la care reprezentanţi ai Guvernului au luat parte ”cu titlu personal”.

O nouă întâlnire între americani şi talibani ar urma să aibă loc în curând la Doha, în Qatar, după o precedentă rundă de negocieri încheiată la 8 iulie.

Talibani şi diverşi oficiali afgani de rang înalt s-au angajat atunci să stabilească o ”foaie de drum a păcii” în Afganistan.

Retragerea din Afganistan este una dintre promisiunile de campanie ale candidatului Donald Trump.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă