23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUPDATE. Dublu atentat la Kabul: Cel puţin 25 de morţi, inclusiv jurnalişti

UPDATE. Dublu atentat la Kabul: Cel puţin 25 de morţi, inclusiv jurnalişti

UPDATE.

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat dublul atentat sinucigaş comis luni la Kabul lângă sediul serviciilor de informaţii afgane şi care a costat viaţa a peste 20 de persoane, printre care un fotograf al AFP, informează France Presse şi dpa.

După un prim atac comis de un kamikaze, “apostaţii forţelor de securitate, mass-media şi alte (persoane) au venit la locul operaţiunii, unde un frate kamikaze i-a surprins cu jacheta explozivă”, potrivit unui comunicat semnat de provincia Khorasan, filiala afgană a SI, şi postat pe mesageria Telegram.

Gruparea jihadistă a precizat că doi atacatori sinucigaşi au murit în atentat, care a făcut de asemenea 110 răniţi.

 

Un fotograf al agenţiei France Presse, Shah Marai, a fost ucis luni în dublul atentat sinucigaş ce a lovit capitala afgană Kabul, a anunţat biroul AFP la faţa locului.

O primă explozie a avut loc luni dimineaţă într-o zonă din apropierea sediului serviciilor de informaţii afgane (NDS). Shah Marai, fotograf şef al biroului AFP din Kabul, se afla la faţa locului şi a fost ucis de o a doua explozie la scurt timp după aceea, informează Agerpres.

Şeful serviciului foto AFP din Kabul, Shah Marai, a fost ucis în al doilea atentat comis de un kamikaze ce mergea pe jos şi s-a aruncat în aer în mijlocul reporterilor.

Printre altele, Ministerul Sănătăţii afgan a anunţat că cel puţin 21 de persoane au fost ucise, inclusiv un fotograf AFP şi alţi trei reporteri, şi 27 rănite în dublul atentat sinucigaş comis luni dimineaţă la Kabul.

“Acest bilanţ ar putea evolua în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Wahid Majroh la canalul Tolonews.

 

Răniţii au fost transportaţi la spitale din Kabul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Publice, informează Agerpres.

Un număr de jurnalişti se numără printre victimele celei de-a doua explozii produse în zona Shashdarak din apropierea Ambasadei SUA şi agenţiei afgane de informaţii (NDS), a informat agenţia locală de ştiri ToloNews.

A doua explozie a avut loc la câteva minute după prima, vizând reporterii adunaţi la locul primei explozii, a confirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul Hashmat Stanikzai.

Primul atentat, comis de un atacator sinucigaş pe o motocicletă, a avut loc cu puţin timp înainte de ora 8:00 locală lângă sediul NDS, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danish.

“Un kamikaze la bordul unei motociclete s-a aruncat în aer unde se ţinea un curs de engleză în zona Shash Darak”, a spus el.

Sediul NDS a fost ţinta unui atentat-sinucigaş în martie când un kamikaze a trecut pe jos de barajul poliţiei şi s-a aruncat în aer la intrarea în birouri.

Talibanii din Afganistan au anunţat săptămâna trecută că încep ofensiva, la fel ca în fiecare primăvară. Pe 22 aprilie, o explozie la un centru de înregistrare a alegătorilor din vestul capitalei afgane s-a soldat cu 60 de morţi.

Oficialităţile din domeniul securităţii au avertizat asupra riscului unor atacuri la Kabul şi în alte regiuni din Afganistan, înaintea alegerilor parlamentare programate în octombrie

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă