15.7 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Afganistan: Trump vrea să înceapă retragerea trupelor înaintea alegerilor din 2020

Întrebat cu ocazia unei intervenţii la Economic Club din Washington dacă speră că efectivele americane din Afganistan vor fi reduse înainte de alegeri, Pompeo a răspuns: „Aceasta este directiva pe care am primit-o de la preşedintele Statelor Unite”. „A fost fără echivoc: ‘puneţi capăt războaielor fără sfârşit, începeţi retragerea’ „, a adăugat şeful diplomaţiei SUA.

Înainte de a fi ales preşedinte în 2016, Trump a promis că forţele armate americane vor fi rechemate din Afganistan. După ce a ajuns la Casa Albă, el a acceptat însă să trimită efective suplimentare – circa 14.000 de militari – în cel mai vechi teatru de operaţiuni unde sunt implicate Statele Unite.

De anul trecut, Washingtonul a început un dialog direct, fără precedent, cu talibanii, sperând să ajungă la un acord de pace care să permită retragerea trupelor, iar Trump şi-a reafirmat dorinţa de a încheia războaiele fără perspective de încheiere şi de a renunţa la intervenţiile militare costisitoare în alte ţări. Pompeo a susţinut că negocierile au permis înregistrarea unor „progrese reale” şi a afirmat că este „optimist”.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale din Afganistan de la sfârşitul lunii septembrie, administraţia Trump pare hotărâtă să accelereze tratativele, apreciază AFP. Negociatorul american Zalmay Khalilzad se află la Kabul, iar în zilele următoare va ajunge la Doha, pentru noi discuţii cu insurgenţii islamişti afgani.

Ultima oră
Pe aceeași temă