Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

La reuniunea din Niger s-au stabilit măsuri dure împotriva imigraţiei clandestine

La reuniunea din Niger s-au stabilit măsuri dure împotriva imigraţiei clandestine

Africa și UE au declarat război traficanţilor de migranţi

Reuniţi la Niamey, în Niger, reprezentanţi din nouă ţări africane şi din patru ţări europene au stabilit o serie de măsuri împotriva imigraţiei clandestine, subiect care interesează întreaga Europă.

Gabriela Anghel 0 comentarii

La Conferinţa pentru coordonarea luptei contra călăuzelor şi a traficanţilor de migranţi, organizată de Niger, au participat reprezentanţi din ţări africane (Ciad, Mali, Burkina Fasso, Mauritania, Coasta de Fildeș, Guineea, Senegal şi Libia) şi europene (Franţa, Germania, Italia şi Spania), dar și oficiali ai UE și ONU.

Cele 13 state participante sunt foarte afectate de fluxul migrator şi scopul a fost găsirea soluţiilor pentru contracararea planurilor şi strategiilor călăuzelor, fie că este vorba de punctele de plecare, fie de cele de sosire ale imigranţilor. S-a convenit întărirea cadrelor legislative naţionale pentru urmărirea traficanţilor, dar şi pentru controlul frontierelor.

Ideea este de a analiza cauzele profunde ale migraţiei clandestine, fiind subliniată problematica economică, baza fenomenului migraţiei, necesitatea emergenţei unei economii alternative celei subterane a traficului migranţilor.

Declaraţia finală face apel la „o împărţire echitabilă a responsabilităţilor” între ţările de origine, de tranzit şi de destinaţie, potrivit capacităţii naţionale a fiecăreia şi cu finanţarea proiectelor de investiţii. Experţii au subliniat necesitatea acţiunii în avans pentru a lupta mai eficient împotriva filierelor de  traficanţi şi de călăuze care racolează şi duc migranţii spre Europa.

     Punctul de plecare

Nigerul este punct de tranzit şi de plecare al imigranţilor. Mali, Burkina Fasso, Ciadul urmează să-şi coordoneze şi să pună în comun politicile lor pentru a-i identifica pe cei ce au organizat traseele, călăuzele, pentru a le închide rutele, în special cele prin deşert.

Miniştrii ţărilor din regiune au atras atenția că există foarte multe rute, iar odată ce unele sunt închise traficanții optează pentru altele, mult mai periculoase.

Totodată, la Niamey s-a relansat apelul pentru strângerea de fonduri, pentru că unele programe prin care se oferă alternative de câștig călăuzelor sunt mult încetinite. În Niger, de exemplu, din o mie de  persoane care beneficiază de aceste programe, doar 25 sunt cu adevărat cuprinse în proiect. Iar Nigerul este o ţară-cheie în cooperarea UE-Africa, fiind baza de plecare a refugiaţilor din Libia spre Europa.

    Ghetouri pentru migranți

Ţările europene au insistat pe necesitatea dezmembrării infrastructurii traficului ilicit de oameni, domeniu care nu numai că propagă insecuritatea, dar în care se şi acumulează enorme profituri. Prioritatea este „asigurarea stabilităţii în regiune”, potrivit comisarului european pentru migraţie, Dimitris  Avramopoulos, prin anihilarea rețelelor de traficanți.

Un pact controversat cu Turcia a permis scăderea numărului de  refugiaţi pe ruta orientală a Mediteranei în 2016. Au rămas ruta ce trece prin Libia şi cea, mai limitată, dar în plină ascensiune, care tranzitează Marocul şi Spania.

Delegaţia franceză s-a deplasat la Agadez, în centrul Nigerului, pentru a se întâlni cu misiunea poliţiei UE „EucapSahel Niger” şi a Organizaţiei Internaţionale  pentru Migraţie (OIM).

În Agadez se află ghetouri unde se  înghesuie migranţii, acestea fiind frecventate de traficanți. Aflat la liziera Saharei cu Nigerul, Agadez este punctul de plecare pentru africanii care vizează Algeria, şantierele libiene şi adesea Italia. A devenit o capcană de nisip unde eşuează speranţele călătorilor spre Europa, mulţi murind în deşert.

Comentarii

loading...