9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalAfrica, zonă de influență strategică pentru Kremlin

Africa, zonă de influență strategică pentru Kremlin

Tentativele vizând transformarea Africii într-o zonă de influență amintesc de activitățile pe continent din epoca sovietică. Moscova caută să realizeze alianțe cu liderii africani în exercițiu și, mai larg, cu personalități politice, militare și comerciale. Obiectivul este consolidarea puterii existente și de sufocare a revoluțiilor pro-occidentale, scopul fiind înlăturarea SUA și a fostelor puteri coloniale – Franța și Marea Britanie – din regiune. În general, Moscova propune liderilor africani un „pachet“ care ar putea include consilieri politici și de media pentru susținerea în alegeri, ca și asistență și formare militară pe termen lung. În schimb, Rusia vrea concesionări în exploatarea aurului și a altor minerale prețioase, în contracte petroliere și de gaz, ca și în contracte transnaționale de infrastructură. Responsabil pentru aceste inițiative este Evgheni Prigozin, un om de afaceri din Sankt Peters-
burg, apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin. Entități legate de acest oligarh au întreprins diverse sarcini în contul Kremlinului – de la implicarea în alegerile americane din 2016 cu ajutorul trolilor, la trimiterea de mercenari pentru a lupta în Ucraina și în Siria. Ultima misiune a lui Prigozin este de a face din Africa o zonă de influență rusă, așa cum era ea în era sovietică.

Documentele arată amploarea recentelor operațiuni din Africa legate de Prigozin și de ambițiile Moscovei de a transforma continentul într-o placă turnantă strategică și sugerează că activitățile mai multor companii legate de oligarhul rus, inclusiv Wagner, sunt coordonate cu înalți responsabili din ministerele de Externe și de Apărare ale Rusiei.

Putin și-a arătat interesul pentru Africa încă din anii 2000, dar sancțiunile occidentale impuse în 2014 după anexarea Crimeei au determinat Moscova să caute noi amici geopolitici, noi oportunități comerciale, noi piețe și noi parteneriate. Interesele merg de la aurul din Sudan la fosfații și resursele minerale din Mauritania, trecând prin diamantele din Republica Democratică Congo (RDC).

Rusia are o prezență militară și o misiune de menținere a păcii în Republica Centrafricană, considerată de „importanță strategică“, permițând Rusiei să se întindă pe „întregul continent“ și întreprinderilor ruse să încheie contracte benefice în sectorul mineralelor. Sudanul este un alt teritoriu-cheie, anul trecut specialiștii ruși elaborând un program de reforme vizând menținerea la putere a președintelui Omar al-Bashir, înlăturat de armată în aprilie printr-o lovitură de stat, și discreditarea manifestanților antiguvernamentali. Săptămâna trecută, forțele sudaneze de Susținere Rapidă au deschis focul asupra manifestanților pro-democrație, făcând peste 100 de morți. Consilierii ruși au cerut Consiliului militar sudanez să reprime protestatarii cu „pierderi minime de vieți, dar acceptabile“, a declarat la CNN o fostă sursă a regimului. Pe 24 mai, Kremlinul a anunțat trimiterea unei echipe de „specialiști“ ai armatei în RDC, vecină.

Extinderea bazelor militare

Până în prezent, Moscova a semnat acorduri de cooperare militară cu 20 de țări africane și în octombrie, în stațiunea balneară Soci, va avea loc primul summit Rusia-Africa, prezidat de președintele rus și de cel egiptean.

Relațiile cele mai apropiate sunt stabilite cu RDC, Sudan și Madagascar. Kremlinul a intensificat recent operațiunile terestre în Libia. În noiembrie trecut, comandantul libian, Khalifa Haftar, a efectuat o vizită la Moscova unde a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și Prigozin a fost reperat la întâlniri.

Moscova dorește exploatarea unui conflict teritorial mai vechi în Comore, arată documentele obținute de Dossier Center, o unitate de anchete cu sediul la Londra, finanțată de Mihail Hodorkovski, om de afaceri rus în exil și critic al Kremlinului.

Printre măsurile practice imediate ale Rusiei pe continent se află crearea de organizații ne-guvernamentale sub controlul rus în țări africane. Documentul politic intitulat „Influența rusă în Africa“ relevă că Moscova trebuie să găsească „parteneri fiabili printre statele africane“ și trebuie să stabilească baze militare. 

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă