16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlegeri în Ucraina: Actorul Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko, în turul al...

Alegeri în Ucraina: Actorul Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko, în turul al doilea

Zelenski a obţinut peste 30% din sufragii, în timp ce preşedintele Poroşenko a obţinut aproape 18% din voturi. Fostul prim-ministru Iulia Timoşenko a fost votată de 14% dintre ucraineni, potrivit acestui sondaj realizat de consorţiul “Exit poll naţional”, care reuneşte trei institute de sondare a opiniei publice, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

 

Iulia Timoşenko revendică locul al 2-lea în primul tur de scrutin

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a revendicat duminică locul al 2-lea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, denunţând drept “necinstite” sondajele de la ieşirea de la urne care o dau pe locul al 3-lea, relatează AFP.

“Echipa noastră se află pe locul al 2-lea, cu 20,9%” din sufragii, a declarat ea.

Un exit-poll realizat de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice o creditează pe Timoşenko cu locul al treilea în primul tur, cu numai 14,2% din voturi.

Volodimir Zelenski este creditat cu 30,4% din sufragii, iar preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko cu un scor de 17,8%.

De altfel, acesta a declarat după anunţarea exit-poll-urilor că primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost liber şi a respectat standardele internaţionale.

 

Peste 1.600 de sesizări privind încălcarea legii electorale

Poliţia ucraineană a primit peste 1.600 de sesizări privind încălcarea legii electorale în timpul scrutinului prezidenţial de duminică, a anunţat Ministerul de Interne, potrivit dpa.

Peste 100 dintre acestea se referă la activităţi de campanie ilegală, a anunţat ministerul într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook. Potrivit legii ucrainene, candidaţii nu au voie să-şi facă campanie imediat înainte de alegeri.

Alte aproape 100 de sesizări sunt referitoare la fotografierea buletinului de vot, potrivit comunicatului. Alte câte treizeci au fost cazuri de tentativă de mituire a alegătorilor sau de distrugere a buletinelor de vot.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va da publicităţii evaluării sale independente privind procesul electoral luni, notează dpa.

 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă