10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalAliații au înghețat relațiile de cooperare cu Austria în domeniul spionajului

Aliații au înghețat relațiile de cooperare cu Austria în domeniul spionajului

Opoziția din Austria a solicitat întrunirea Consiliului Național de Securitate pentru a discuta cu aliații despre situația creată. Jan Krainer, parlamentar al opoziției, de la social-democrați (SPOe), a acuzat Guvernul că a compromis securitatea Austriei.

„Serviciile secrete nu mai sunt considerate un partener de încredere”, a declarat Krainer, care este și membru al Comisiei parlamentare de anchetă privind raidul asupra BVT, înființată în martie ;i care trenează.

Fostul șef al BND, serviciul secret al Germaniei, August Hanning, a avertizat în tabloidul Bild că „un serviciu secret care nu protejează secrete sensibile și informațiile și sursele partenerilor săi trebuie tratat cu prudență”.

  

Poliția a confiscat dosare secrete

Raidurile au venit fără avertisment, surprinzându-i chiar și pe agenții serviciului, a căror sarcină este să nu fie niciodată luați prin surprindere.

Evenimentul s-a petrecut în dimineața zilei de 28 februarie, când poliția a invadat birourile principalei agenții de informații interne din Austria și a confiscat unele dintre cele mai sensibile secrete ale națiunii, ce au fost băgate la grămadă, în cutii deschise și pungi de plastic.

Ofițeri de top, care lucrau acasă în acea zi, s-au trezit cu poliția la ușă, urlând să deschidă sau vor intra în forță. Decizia extraordinară de a lua cu asalt agenția responsabilă pentru apărarea țării de o multitudine de amenințări, inclusiv extremismul de dreapta, a fost luată de noii șefi ai serviciului, membri ai Partidului Libertății, de extremă-dreapta.

Motivele menționate în mandatul de percheziție? Printre altele, apărarea regimului totalitar nord-coreean de o operațiune de spionaj austriac! Un pretext absurd pentru a acoperi o acțiune motivată politic asupra unei instituții independente, acțiune ce ar putea amenința însăși agenda partidului.

În lunile ce au trecut de la raid, efectele negative ale acestuia au continuat să se propage în această națiune central-europeană de 9 milioane de locuitori.

Într-o țară a cărei poziționare geopolitică între Est și Vest a transformat-o mult timp într-un cuib de spioni – „un loc de joacă pentru toate națiunile”, cum spunea un veteran al serviciilor de informații austriece – o astfel de acțiune din partea propriei conduceri a creat o mare dezordine interioară. Serviciul de informații interne e paralizat, la câteva luni de la raid.

La rândul lor, serviciile de informații occidentale au privit cu uimire ce se întâmplă cu unul dintre aliați și au ales să-și protejeze propriile secrete înlăturând Austria din cooperarea în domeniu. E vorba de protejarea ca subiecte sensibile să ajungă „pe mâini nepotrivite”.

Raidurile și consecințele acestora reflectă o realitate emergentă în Europa, în care partidele odată retrogradate se îndreaptă spre centrul puterii.

În Grecia, Italia, Polonia, Ungaria și Austria, partidele anti-establishment cu poziții de extremă-stânga sau de extremă-dreapta au preluat guvernele, fie integral, fie parțial. Multe dintre acestea  sunt strâns legate de Rusia, iar unele au legături cu grupuri extremiste care au fost asociate cu violența.

Un loc în guvern oferă acestor partide controlul asupra instituțiilor de stat influente care se presupune că sunt mai presus de politică, inclusiv instanțele, agențiile de informații militare, interne și externe.

Dar, așa cum a demonstrat Austria, aceste instituții teoretic independente sunt vulnerabile la amestecul politic. Într-un domeniu în care încrederea este de bază, aliații trebuie să decidă dacă mai pot risca să coopereze cu astfel de instituții aflate la cheremul unor regimuri dominate de politici extremiste.

 

Legăturile cu Rusia

Partidul Libertății a venit la putere în Austria la sfârșitul anului trecut, în calitate de partener într-o coaliție de centru-dreapta. Partidul a fost fondat de foști ofițeri SS în anii 1950 și a dus retorica anti-imigranți și antimusulmani la noi cote de popularitate în ultimii ani. Unii dintre membrii săi au fost dovediți că împărtășesc o nostalgie pentru Al Treilea Reich al lui Hitler.

Dincolo de acestea, ceea ce îngrijorează Occidentul este faptul că partidul are un acord oficial de cooperare cu partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, cu care are legături strânse. De altfel, Austria s-a remarcat printr-o abținere notabilă când națiunile Uniunii Europene au făcut front comun în martie pentru a expulza diplomații ruși pentru a protesta față de otrăvirea la Londra a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

Între timp, oficialii austrieci de top s-au pronunțat împotriva sancțiunilor impuse Rusiei din partea Uniunii Europene. Și, ca să fie show-ul complet, Putin a fost oaspete de onoare la nunta ministrului de Externe al Austriei, Karin Kneissl, propusă pentru funcție de Partidul Libertății.

Partidul Libertății a mai fost în guvern înainte, la începutul anilor 2000. Dar aceasta este prima dată când i s-a dat controlul Ministerului de Interne, extrem de râvnit, care este responsabil de respectarea legii și ordinii în Austria și găzduiește principala agenție de informații interne a țării, cunoscută sub numele de BVT.

Printre dosarele BVT din ultimii ani sunt cele împotriva influențelor Rusiei, tratând în special intervențiile electorale în țări democratice. Agenția a urmărit, de asemenea, extremiști islamici și a investigat activitățile grupurilor violente de extremă-dreapta, inclusiv crimele islamofobe și antisemite. O mare parte din această activitate necesită cooperare transfrontalieră, în special cu aliații europeni.

Informațiile provenite de la aceste investigații, printre multe altele, se află în dosarele confiscate de poliție în raidul din februarie.

Mandatul include mai multe motive discutabile, precum acuzația de eșec al agenției în eliminarea corespunzătoare a informațiilor clasificate desemnate pentru ștergere.

Și unul care implică „niște oficiali” de rang înalt care ar fi lucrat cu guvernul sud-coreean la o operațiune de spionaj, tipărind în Austria pașapoarte nord-coreene în alb. Victima acestei acțiuni ar fi fost regimul lui Kim Jong-Un! Un regim înfierat de țările democratice, susținut de puteri nedemocratice, ca Rusia și China.

A fost o încercare prost acoperită a partidului de a-și pune ștampila pe agenția de informații și a instala oameni loiali în fruntea ei. O serie de ofițeri superiori au fost concediați sau suspendați în urma raidurilor.

Serviciile străine au răspuns prin a se retrage din cooperarea cu Austria. Deși Austria este oficial neutră și se află în afara NATO, este membră a Uniunii Europene și a avut în trecut relații strânse de împărtășire a informațiilor cu aliații occidentali.

Slăbirea BVT a compromis eforturile de a menține țara în siguranță față de atacurile extremiste, o misiune de bază a agenției.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă