15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmbasada Statelor Unite în Irak, atacată de manifestanţi

Ambasada Statelor Unite în Irak, atacată de manifestanţi

Participanţii la cortegiul funerar al celor 25 de combatanţi ucişi în raidurile aeriene de duminică din Irak au reuşit să treacă fără incidente prin toate punctele de control ale ultrasecurizatei Zone Verzi din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Însă forţele de securitate irakiene s-au interpus apoi la porţile ambasadei, pe măsură ce manifestanţii au devenit violenţi.

Ambasadorul SUA în Irak şi personalul ambasadei au fost evacuaţi, a scris şi Reuters, citând reprezentanţi ai Ministerului de Externe irakian.

Manifestanţii sunt bărbaţi în uniforma combatanţilor Hachd al-Chaabi, o coaliţie de paramilitari dominată de facţiuni şiite pro-iraniene din care fac parte brigăzile Hezbollah, facţiunea vizată de raiduri, dar sunt şi femei care flutură steaguri irakiene şi ale Hachd al-Chaabi.

Cu bannere prin care susţin închiderea ambasadei SUA la Bagdad sau cer parlamentului alungarea trupelor americane, manifestanţii au strigat “America este marele Satan”.

Sentimentele antiamericane s-au înteţit după raidurile efectuate ca represalii la moartea unui subcontractor american într-un atac cu rachetă asupra unei baze din Irak, atac nerevendicat, dar atribuit de Washington facţiunii şiite a brigăzilor Hezbollah.

Hachd al-Chaabi, care a ajutat regimul irakian în lupta antijihadistă, a fost integrată forţelor regulate.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă