Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

America Centrală, afectată de fenomene meteo extreme. Vânturi puternice, precipitații și valuri mari

America Centrală, afectată de fenomene meteo extreme. Vânturi puternice, precipitații și valuri mari

Majoritatea ţărilor din America Centrală au emis pentru marţi atenţionări în faţa unei mase de aer rece venite din nordul continentului care va provoca rafale puternice de vânt, ploi abundente şi valuri de până la 2 metri înălţime în zonele de coastă, relatează EFE.

Rl online 0 comentarii

Comisia permanentă de gestionare a dezastrelor din Honduras (Copeco) a emis cod de alertă pentru şase din cele 18 departamente ale ţării, printre care cele de coastă Cortés, Atlántida, Colón, Islas de la Bahía, dar şi pentru Yoro (nord) şi Santa Bárbara (vest).

Masa de aer rece va afecta Hondurasul timp de trei zile şi va aduce rafale de vânt de până la 70 km/h, mai ales în regiunile meridionale, şi precipitaţii între 100 şi 150 de milimetri.

În Guatemala, vremea rea şi-a făcut deja simţită prezenţa, iar precipitaţiile au afectat până în prezent 13.200 de persoane, ale căror case au suferit pagube din cauza inundaţiilor sau alunecărilor de teren.

Ploile provocate de acest front de frig provenit din SUA a fost deosebit de sever în provinciile guatemaleze Izabal, Baja Verapaz şi Quiché, potrivit Comisiei naţionale de prevenire a dezastrelor (Conred).

Sezonul de iarnă, cel mai sever din ultimii 25 de ani, potrivit autorităţilor ţării, a provocat moartea a 31 de persoane şi 420.000 de sinistraţi.

În El Salvador, Ministerul Mediului şi Resurselor Naturale (MARN) a informat că vânturi de peste 50 km/h vor pătrunde pe teritoriul ţării în cursul nopţii de luni, aduse de "un nou front de aer rece care se deplasează prin Florida dinspre SUA, o masă de aer situată deasupra Texasului".

Autorităţile din El Salvador au recomandat populaţiei să-i protejeze pe bătrâni şi copii, iar pescarii să fie atenţi la condiţiile de navigaţie.

În Nicaragua şi Panamá masa de aer rece va resimţită în mai mică măsură, dar autorităţile ambelor ţări au recomandat ambarcaţiunilor mici să nu iasă în larg, ca urmare a avertizării de valuri de până la 2-3 metri înălţime.

Comentarii

loading...