12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAmerica, în pragul războului civil! Lupte de stradă și stare de asediu...

America, în pragul războului civil! Lupte de stradă și stare de asediu în 25 de orașe din SUA !

UPDATE: Video – Doi polițiști din Atlanta au fost concediați după ce au folosit forță excesivă împotriva a doi studenți!

Doi ofițeri ai departamentului de poliție din Atlanta au fost concediați duminică, după ce un videoclip i-a arătat folosind „forță excesivă” împotriva a doi studenți în timpul protestelor de sâmbătă, a anunțat primarul din Atlanta.

Ofițerii au fost filmați în centrul Atlantai, spărgând geamurile vehiculului în care se aflau cele două persoane, scoțând o femeie din mașină și îndepărtându-l pe bărbat. Șefa Poliției din Atlanta, Erika Shields, a declarat că i-a recunoscut pe cei doi ca studenți ai Colegiului Spelman și ai Colegiului Morehouse. Ambele școli sunt colegii istorice din Atlanta.

“A fost cea mai proastă experiență din viața mea”, a spus femeia, identificată ca fiind Taniyah Pilgrim, de 20 de ani. Ea a declarat că, împreună cu prietenul ei Messiah Young, bărbatul din videoclip, conducea către casă, întorcându-se de la proteste, când a avut loc incidentul.

UPDATE: Doi morți și un polițist rănit în urma violențelor din Iowa!

Două persoane au fost ucise iar un ofițer de poliție a fost rănit după o serie de împușcături în timpul manifestărilor nocturne de protest în Davenport, Iowa.

Șeful Poliției Davenport, Paul Sikorski, a declarat că trei ofițeri patrulau orașul când au căzut într-o ambuscadă, asupra lor trăgându-se mai multe rafale de armă. Vehiculul de patrulare a fost lovit, iar unul dintre ofițerii aflați în serviciu a fost lovit de gloanțele atacatorilor. Poliția a arestat mai multe persoane aflate într-o mașină care a fugit de la fața locului.

Sikorski a declarat că poliția a intervenit în cazul a zeci de incidente din oraș care au implicat revolte în timpul cărora s-au tras focuri de armă. Patru persoane au fost împușcate și două persoane au murit.

Primarul din Davenport, Mike Mateson, a declarat că va cere guvernatorului Kim Reynolds să activeze Garda Națională.

UPDATE: Polițiștii americani au îngenunchiat în fața protestatarilor!

În timp ce unele departamente de poliție au fost acuzate că au intervenit cu mână forte în încercările lor de a controla protestele care au devenit violente, alte departamente au încercat să ajungă la protestatari pentru a-și împărtăși durerea și pentru a-și transmite mesajul lor de pace.

În Houston, orașul natal al celui care a stat la originea protestelor, George Floyd, șeful Poliției, Art Acevedo, a îngenuncheat împreună cu protestatarii. Acevedo a declarat pentru CNN că vrea să ofere o escortă de poliție cortegiului funerar care îl va aduce acasă George Floyd pentru a fi înmormântat.

În New York, un ofițer de poliție a fost văzut îngenunchind în fața unei inimi desenate pe un perete în timpul mitingului de protest, lângă Times Square Sunday.

În apropierea New Jersey, șeful poliției din metroul din Camden, Joe Wysocki, s-a alăturat manifestanților, în fruntea unui marș desfășurat sub deviza „Standing in Solidarity”, pentru a-și arăta sprijinul pentru manifestație și a răspândi un mesaj de pace.

Pe coasta opusă, o întreagă patrulă de ofițeri de poliție a fost văzută îngenunchind în timp ce se confruntau cu protestatarii din Spokane County, Washington.

UPDATE: Polițiștii din Boston, răniți în timpul protestelor de duminică seară!

Câțiva polițiști din Boston au fost răniți în timpul protestelor în urma cărora, duminică seară, au fost arestate 40 de persoane. Șapte ofițeri răniți au fost duși la spital, mai mulți au fost tratați la fața locului și cel puțin 21 de vehicle de intervenție au fost avariate, a declarat departamentul de poliție într-un tweet.

Duminică seara târziu, Garda Națională din Massachusetts a sosit la Boston pentru a dispersa protestatarii rămași și pentru a răspunde la rapoartele privind jafurile și vandalismul.

UPDATE: Guvernatorul Californiei a declarat stare de urgență în Los Angeles!

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență în comitatul Los Angeles, potrivit unui comunicat al biroului său de relații publice.

De asemenea, guvernatorul a autorizat mobilizarea Gărzii Naționale în Los Angeles, după ce a primit o solicitare din partea autorităților locale de a disloca membrii GN, în scopul protecției populației și a dispersării protestatarilor violenți.

Cu puțin timp înainte au fost anunțate stări de urgență instituite în mai multe orașe din California, iar Garda Națională a fost pusă în așteptare pentru a răspunde la tulburările din San Francisco.

UPDATE: Stare de asediu și în San Francisco! Primarul cere Gărzii Naționale să fie pregătită pentru intervenție!

Orașul San Francisco a intrat în stare de asediu, a anunțat într-o conferință de presă primarul London Breed.

“Acestea sunt perioade dificile pentru orașul nostru și pentru țara noastră”, a spus Breed. “Vă rugăm să ne urmați îndrumările și să susțineți ceea ce încercăm să facem aici pentru a ne asigura că toți suntem în siguranță.”

Pruimarul din San Francisco a spus că Garda Națională din California va rămâne în așteptare pentru a răspunde protestelor. Alte 20 de orașe din SUA au anunțat stare de asediu de sâmbătă seara până duminică dimineață, iar peste 10 state au mobilizat Garda Națională.

UPDATE: Garda Națională, mobilizată în Washington D.C. pentru a ajuta la protejarea Casei Albe

Garda Națională a fost mobilizată în Washington, D.C., pentru a ajuta poliția care se ocupă de protestele din jurul Casei Albe, potrivit unei declarații a Gărzii Naționale DC pe Facebook. Garda Națională DC (DCNG) raportează în cele din urmă președintelui, dar a fost activată la solicitarea Secretarului de Stat al Armatei.

„DCNG este întotdeauna gata să ajute agențiile districtuale și federale pentru protejarea vieții și a proprietăților. DCNG este special instruită și echipată pentru această misiune pe care o acceptăm cu mândrie ”, a declarat generalul maior William J. Walker în declarație. 

În cursul nopții, președintele Donald Trump a lăudat în stil propriu Serviciul Secret pentru că a gestionat tulburările din afara reședinței sale, spunând că agenții „nu numai că sunt extrem de profesioniști, dar sunt și foarte mișto”.

“Am fost înăuntru, am urmărit fiecare mișcare și nu mă puteam simți mai în siguranță”, a scris Trump pe Twitter. „Au lăsat ”protestatarii” să urle și să râdă cât au vrut, dar, ori de câte ori cineva a ajuns prea aproape sau a ieșit din linie, ar veni repede pe ei, astfel încât nici nu ar ști ce i-ar lovi”, a mai declarat Trump.

UPDATE: Stare de asediu și în Los Angeles!

Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a extins noaptea trecută în întreaga metropolă starea de alertă, care inițial se aplica doar în centrul orașului. Normativul de urgență cerea tuturor locuitorilor din Los Angeles să rămână în case de la ora 20 și până duminică dimineața, la ora 5:30.

“Voi proteja întotdeauna dreptul cetățenilor din Los Angeles de a-și face vocea ascultată și cred că putem conduce protestul nostru împotriva rasismului, fără teamă de violență sau vandalism”, a spus Garcetti într-un comunicat. „Marea majoritate a oamenilor care ies pe stradă o fac pașnic, cu putere și cu respect pentru cauza sacră pentru care luptă.”

Cel puțin 25 de orașe din 16 state au impus până azi stări de asediu: Beverly Hills și Los Angeles, din California, Denver, în Colorado, Miami, în Florida, Atlanta, în Georgia, Chicago, în Illinois, Louisville în Kentucky, Minneapolis și St. Paul în Minnesota, Rochester în New York, Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton și Toledo în Ohio, Eugene și Portland în Oregon, Philadelphia și Pittsburgh în Pennsylvania, Charleston și Columbia în South Carolina, Nashville în Tennessee, Salt Lake City în Utah, Seattle în Washington și Milwaukee în Wisconsin.

UPDATE: Primarul din New York avertizează: „Nu putem continua așa!”

Pe măsură ce protestele continuă în New York, primarul orașului, Bill de Blasio, a vorbit despre rasismul sistemic din societatea americană și despre problemele agravate de criza coronavirusului.

„Nu putem continua așa”, a spus el. „Să fim înțeleși, criza de coronavirus a dus la o acutizare a suferinței publice care încă nu a fost contabilizată. Această pierdere este resimțită extrem de profund iar comunitățile de culoare au fost cel mai afectate de situație.”

Primarul s-a exprimat în mod critic și în legătură cu indiferența autorităților față de viața și moartea lui George Floyd, cel de care se leagă protestele ce afectează în prezent Statele Unite: „Frustrarea și manifestările de furie se fac simțite mult mai acut și mai profund în momente ca acesta. Este vorba de niște sentimente cu care new-yorkezii negri sau cei latini se confruntă în fiecrae zi și în fiecare oră.”

Garda Națională chemată să intervină în Georgia – Los Angeles

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a semnat sâmbătă seara o dispoziție de autorizare de activare a până la 3.000 de militari ai Gărzii Naționale la nivel național, potrivit unei serii de tweet-uri pe contul său de Twitter. Kemp a cerut activarea Gărzii Naționale în perspectiva mai multor proteste planificate duminică.

Trupele Gărzii Naționale vor colabora cu forțele de ordine locale „pentru păstrarea păcii și protejarea georgienilor în fiecare colț al statului”, potrivit lui Kemp, care nu a specificat, însă, și unde vor avea loc protestele de duminică.

Separat, primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a declarat că membrii Gărzii Naționale din California sunt dislocați peste noapte în oraș pentru a sprijini autoritățile întru aplicarea legii.

Incidente în St. Paul și Atlanta

Ofițerii de la secția de poliție St. Paul au oprit mai multe autovehicule fără plăcuțe de înmatriculare, ai căror ocupanți au fugit ulterior, lăsând în urmă mai multe „instrumente folosite pentru a face ravagii în oraș”, spun postările polițiștilor pe rețelele de socializare.

De asemenea, tot în St. Paul, poliția a folosit gaze în confruntările cu manifestanții, în încercarea de a dispersa masele de protestatari.

În Atlanta, Departamentul de Poliție declară că unul dintre ofițerii săi a suferit „răni semnificative” după ce a fost izbit intenționat de o persoană care conducea un ATV.  Incidentul s-a produs în apropierea blocului 200 din Ted Turner Drive, iar ofițerul a fost transportat la Spitalul Grady din apropiere, într-o stare stabilă, atacatorul fiind reținut.

„Suntem implicați cu toții”: Garda Națională din Minnesota a trimis 10.800 de militari pentru a face față protestelor

Garda Națională din Minnesota are mobilizați până în prezent peste 4.100 de militari ca răspuns la protestele din Minnesota. Potrivit unei postări pe Tweeter, în jur de 10.800 de membri ai Gărzii Naționale sunt așteptați să se alăture apelului de mobilizare.

“Trăm aici. Muncim aici. Aici ne facem datoria”, este mesajul Gărzii Naționale din Minnesota, meaj care se încheie într-o notă imperativă: „Suntem cu toții implicați”.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă