Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mareșalul Khalifa Haftar

Mareșalul Khalifa Haftar

Americanii acuză că Moscova „exploatează” conflictul care sfâșie Libia

O delegaţie americană a denunţat, într-o întâlnire cu mareşalul Khalifa Haftar, ”exploatarea” de către Rusia a conflictului care sfâşie Libia, potrivit Departamentul de Stat, relatează AFP.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Oficiali americani de rang înalt s-au întâlnit la 24 noiembrie cu cel mai puternic om din estul Libiei, cu care au discutat despre ”măsuri de luat în vederea unei suspendări a ostilităţilor şi unei soluţionări politice a conflictului”, a anunţat luni, într-un comunicat, Departamentul de Stat american.

În cursul acestei întâlniri, delegaţia americană, condusă de către ambasadorul american în Libia Richard Norland, s-a declarat ”îngrijorată grav de exploatarea conflictului de către Rusia, în detrimentul poporului libian”.

”Oficialii au subliniat că Statele Unite susţin deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Libiei”, precizează diplomaţia americană.

Rusia este suspectată de susţinerea forţelor antiguvernamentale ale mareşalului Khalifa Haftar.

Moscova a dezminţit, la începutul lui noiembrie, informaţii de presă cu privire la sosirea a aproximativ 200 de mercenari ruşi, în ultimele luni, pentru a-i oferi ajutor mareşalului.

Washingtonul l-a îndemnat pe mareşalul Haftar, în urmă cu zece zile., să pună capăt ofenivei sale în vederea cuceririi Tripoli.

Această declaraţie - în contextul în care Donald Trump a lăsat impresia în trecut că-l susţine pe mareşal - intervine în urma unei vizite la Washington, joi şi vineri, a unei delegaţii a Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională.

După căderea regimului dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este sfâşiată de conflicte fratricide.

Unele puteri străine sunt acuzate de faptul că poartă un - război prin procură - după ce mareşalul Haftar a lansat, în aprilie, o ofensivă împotriva capitalei libiene Tripoli, sediul GNA, recunoscut de ONU.

Aceste confruntări armate s-au soldat cu peste 1.000 de morţi şi 120.000 de deplasaţi din aprilie, potrivit ONU.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...