14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAmericanii amenință Turcia cu suspendarea din NATO. Ankara rămân nesprijinită în invazia...

Americanii amenință Turcia cu suspendarea din NATO. Ankara rămân nesprijinită în invazia siriană

         Amenințarea este una de tip unicat, pentru că suspendarea unui stat membru în cadrul Alianței Nord Atlantice este ceva de care nu s-a mai auzit până acum. ”Vom impune sancţiuni bipartizane Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic” (ISIS), a scris Graham, congresman republican, pe Twitter.

         Graham, care este adesea un susţinător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege şi speră într-o majoritate ”împotriva veto-ului” în camera superioară.
”Congresul trebuie să dea clar de înţeles că Turcia va plăti un preţ greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni”, a spus Van Hollen, care a condamnat ”decizia lui Trump de a-i trăda” pe kurzi, referindu-se la retragerea americană din Siria pe care președintele american a anunțat-o aceste zile.

         Membrii ambelor partide, democrat şi republican, l-au criticat pe preşedinte pentru decizia sa de a permite Turciei, prin scoaterea forțelor americane de pe teritoriul Siriei să intre în nordul țării şi să atace forţele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.
Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind ”o trădare” față de kurzi de către aliații americani şi acest lucru face ca SUA să apară ca ”un aliat nesigur”. Chris Murphy, democrat, a acuzat că demersul lui Trump este “de-a dreptul sinistru”, subliniind faptul că tocmai în această lună SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condiţiile unei aparente promisiuni de a continua să-i apere.

Senatorul Bernie Sanders, un progresist de stânga care candidează în alegerile prezidenţiale din 2020, a criticat ”anunţul abrupt” al preşedintelui Trump, afirmând că SUA ”trebuie să pună capăt în mod responsabil intervenţiilor militare în Orientul Mijlociu”.

         Donald Trump a declarant că susține luni decizia  Administraţiei sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, argumentând că este prea costisitor să menţină sprijinul pentru forţele kurde care luptă contra grupării Statul Islamic. În contradicție, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a avertizat luni că o retragere “precipitate” americană din Siria ar putea să fie în beneficiul Rusiei, Iranului şi regimului lui Bashar al-Assad, informează AFP. El i-a cerut preşedintelui SUA “să prevină un conflict important între aliatul nostru turc din NATO şi partenerii noştri sirieni locali în lupta împotriva terorismului” (milițiile kurde). “Îl îndemn pe preşedinte să dea dovadă de leadership”, a adăugat acest senator care îl critică foarte rar în public pe șeful de la Casa Albă.

         În schimb, inițiativa lui Trump de retragere i-a ridicat mingea la fileu preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunțat din nou, în urmă cu două zile, ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni ”la sol şi în aer” în Siria împotriva miliţiilor kurde “Unităţile de protecţie a poporului” (YPG), considerate de Ankara organizaţie teroristă, ramura siriană a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Iar Ankara deja face mișcări în acest sens Toate pregătirile pentru o operaţiune militară în nord-estul Siriei au fost finalizate, a anunţat luni seara Ministerul Apărării turc, citat de Reuters. Turcia a trimis deja trupe şi vehicule armate în oraşele Sanliurfa şi Kilis, aflate la graniţa cu Siria, a relatat agenţia naţională de presă turcă Anadolu, conform DPA. De asemenea, forțele turcești au efectuat o serie de atacuri aeriene, luni şi marţi, contra unor rebeli din cadrul PKK în nordul Irakului, a anunţat Ministerul turc al Apărării, relatează AFP. Aviaţia turcă a efectuat o serie de bombardamente luni seara şi în nopatea de luni spre marţi şi a ucis 12 ”terorişti separatişti”, o expresie pe care Ankara o foloseşte pentru a desemna membrii PKK, a anunţat ministerul. PKK luptă într-un continuu război de gherilă împotriva Turciei încă din 1984, iar Ankara trimite cu constant raiduri împotriva bazelor formaţiunii, plasate în zone muntoase în nordul Irakului. Aceste ultime bombardamente intervin susțin dispoziția clară a regimului de la Ankara de a pătrunde și împotriva kurzilor din Siria, însă ei trebuie să țină seama de mai multe aspecte, nu doar de Congresul American. “Dacă Turcia va face ceva ceea ce eu voi considera, în marea şi inegalabila mea înţelepciune, că a depăşit limitele, voi distruge şi nimici complet economia Turciei”, a avertizat Trump într-o postare pe Twitter, după ce americanii au sărit la gâtul său pentru retragerea trupelor de pe teritoriul sirian.

Pe lângă asta, Uniunea Europeană (UE) a avertizat luni împotriva unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei, deoarece ”o reluare a ostilităţilor ar submina eforturile angajate în vederea unei soluţionări a acestui conflict”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, conform AFP. ”Orice reluare a ostilităţilor va exacerba suferinţele poporului sirian, va antrena deplasări de populaţii şi va submina eforturile politice angajate în vederea soluţionării acestui conflict”, a subliniat Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a Federicăi Mogherini. Franța însăși are rezerve, atât față de abandonul american, cât și față de incursiunea planificată de turci. ”Vom fi extrem de precauţi ca acest anunţ referitor la dezangajarea Statelor Unite şi o posibilă ofensivă a Turciei să nu creeze o manevră periculoasă care să ne îndepărteze de la obiectivul urmărit, acela de a lupta cu Statul Islamic, şi să pună în pericol populaţia locală”, a declarat Florence Parly, ministrul Apărării din Franța reporterilor, în nordul Franţei. ”Trebuie să fim extrem de vigilenţi că o manevră de acest timp nu va întări Daesch (Stat Islamic) în loc să o slăbească şi eraficheze”, a spus aceasta.

În continuare, Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, i-a transmis luni seara omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, că Teheranul, aliatul tradițional al Siriei, “se opune unei operaţiuni militare” turce în Siria, potrivit unui comunicat oficial, citat marţi de France Presse. Zarif “a exprimat opoziţia Iranului faţă de acţiunea militară, cerând să fie respectate integritatea teritorială şi suveranitatea Siriei şi a subliniat necesitatea continuării luptei împotriva terorismului pentru ca stabilitatea şi securitatea să se instaureze’ în această ţară.

 Aliat al regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, Iranul este împreună cu Ankara (care sprijină rebelii) şi Moscova (un alt aliat al regimului de la Damasc) mediator în procesul de negocieri asupra Siriei de la Astana, lansat în 2017.

Așadar, Turcia este descurajată atât de lumea Occidentală să intervină în Siria, cât și de cea mai puternică forță din Orientul Mijlociu, Iranul. Evoluția ecuației de putere în această regiune fierbinte va fi puternic influențată de atitudinea Turciei în fața avertismentelor primite din toate părțile. Totuși, Moscova nu s-a exprimat încă, așa că Turciei i-ar putea zvâcni un (ne)așteptat as cazac în mână. Moscova este totuși aliata Teheranului și a Damascului, așa că Turcia ar putea obține, cel mult, o neutralitate sau o eludare, momentan, a temei de către Kremlin.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă