13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmericanii deschid seria sancțiunilor împotriva Chinei și a aliaților săi!

Americanii deschid seria sancțiunilor împotriva Chinei și a aliaților săi!

Într-o scrisoare adresată directorului general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Donald Trump afirmă faptul că ”repetații pași greșiți” ai OMS în a răspunde în mod corespunzător la pandemie au costat extrem de scump întrega umanitate, singura cale de urmat pentru Organizația Mondială a Sănătății în viitor fiind, în opinia sa, aceea de a demonstra independența organizației față de China.

“Administrația mea a început deja discuții cu dvs. despre modul de reformare a organizației. Dar este necesară acțiunea rapidă. Nu avem timp te pierdut”, spune Donald Trump în documentul adresat șefului OMS.

Avertismentul administrației americane vine într-un moment în care statistica relevă o situație alarmantă, pandemia ucigând peste 90.000 de americani și peste 318.000 de oameni în întreaga lume, conform bilanțului mondial de ieri, și, chiar dacă există semne promițătoare privind unele studii de vaccin, nu există încă niciun leac oficial omologat pentru virus.

Scrisoarea de luni, purtând antetul oficial al Casei Albe, viralizată pe rețelele de socializare, acuză din nou subordonarea OMS față de interesele Chinei pe parcursul pandemiei, amintind o serie de luări de poziție controversate în baza cărora organizația ar fi trecut deliberat cu vederea semnalele de alarmă privind pericolul global. Trump a criticat OMS și pentru „jocul politic” prin care, la începutul crizei, forul mondial lăuda restricțiile stricte de deplasare instituite în China, dar, în același timp, se exprima critic împotriva închiderii frontierelor Statele Unite.

Statele Unite, plan pe termen lung de pedepsire a Chinei

“Nu pot permite dolarilor contribuabililor americani să finanțeze în continuare o organizație care, în statul său actual, nu servește atât de clar și interesele Americii. SUA finanțează OMS în fiecare an 400 până la 500 de milioane de dolari, în timp ce China contribuie cu aproximativ 40 de milioane de dolari. Dacă OMS și-ar fi făcut treaba pentru a-i determina pe experții săi medicali să evalueze în mod obiectiv situația pe teren, amendând lipsa de transparență a Chinei, focarul ar fi putut fi asanat la sursă, cu un procent de mortalitate extrem de redus”, a declarat Donald Trump.

Avertismentul lui Donald Trump vine după ce președintele american a suspendat temporar, luna trecută, finanțarea OMS, conform unui model social de scepticism privind buna credință a organizațiilor mondiale, model care s-a făcut remarcat cu mult înainte de izbucnirea coronavirusului. Ca reacție, directorului general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a răspuns la vremea suspendării fondurilor americane afirmând că OMS va continua să lucreze cu alte țări și a susținut că unitatea este esențială pentru combaterea coronavirusului.

În ultima perioadă a președinției sale, retorica lui Trump față de China s-a schimbat radical, liderul american criticând dur în prezent statul asiatic și instituțiile globale pentru problemele care afectează SUA din pricina pandemiei, deși declarațiile sale din trecut apreciau națiunea chineză și pe liderul acestei, Xi Jinping.

Surse prezidențiale dau ca sigur faptul că administrația Trump formulează în prezent un plan pe termen lung de pedepsire a Chinei, pe mai multe fronturi, pentru prejudiciile provocate de pandemie, mai multe instrumente punitive urmând a fi folosite în această direcție, inclusiv anularea obligațiilor privind datoria SUA și elaborarea de noi politici comerciale restrictive față de Biejing.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă