Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Angela Merkel aduce un omagiu pentru 'lanţului uman baltic'

Angela Merkel aduce un omagiu pentru 'lanţului uman baltic'

La 30 de ani după ce aproximativ 2 milioane de persoane au format aşa-numitul 'lanţ uman baltic' protestând împotriva Uniunii Sovietice, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a adus un omagiu demonstranţilor, ne spune DPA

Lorand Stoica 0 comentarii

'Lanţul Baltic a fost un pas impresionant şi important către libertate şi democraţie în nordul, centrul şi estul Europei', a declarat Merkel în mesaj, transmis unei conferinţe de comemorare a evenimentului în capitala letonă, Riga. 'Lanţul Baltic arată cât de mult pot face oamenii prin mijloace paşnice atunci când sunt împreună', a spus ea. La 23 august 1989, în jur de 2 milioane de persoane în Estonia, Letonia şi Lituania şi-au unit mâinile pentru a forma un lanţ uman de 600 de kilometri care s-a întins între cele trei capitale - Tallinn via Riga până la Vilnius.

Lanţul a fost format pentru a protesta împotriva Uniunii Sovietice cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a semnării pactului de neagresiune dintre Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, ceea ce a condus efectiv la ocupaţia sovietică a balticilor. 'Imaginile acestor femei curajoase, bărbaţi şi copii, care şi-au unit mâinile şi au cântat melodiile lor tradiţionale, m-au impresionat profund la vremea respectivă. Până astăzi, acest lanţ uman reprezintă una dintre cele mai puternice imagini din istoria Europei spre libertate', a declarat Merkel.

Ea a adăugat că protestatarii au fost un 'exemplu şi o inspiraţie pentru toţi europenii'. Preşedintele leton Egils Levits a vorbit joi la conferinţa de comemorare a evenimentului. 'Lanţul Baltic a fost calea noastră înapoi spre Europa', a declarat el. Lanţul uman 'a început să dărâme Cortina de Fier' şi a marcat începutul sfârşitului regimului totalitar sovietic, a notat preşedintele Letoniei.

Comentarii

loading...